making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[18. Dec 2018|20:47]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

https://www.vox.com/2018/9/19/17847110/how-fascism-works-donald-trump-jason-stanley

> Why is the destruction of truth, as a shared ideal, so critical to the fascist project?

> It’s important because truth is the heart of liberal democracy. The two ideals of liberal democracy are liberty and equality. If your belief system is shot through with lies, you’re not free.


Interesanta doma. Nezinu, vai pilnībā piekrītu, katrā ziņā meli nav nekas tādas, kas būtu unikāls tieši fašisma ideoloģijai. Drīzāk ir novērojama patiesības izšķīšana, tas, ka orveliski tiek apropriēta valoda, lai patiesību nevarētu atšķirt no meliem. ASV ir ļoti tālu no 1984, bet tieši šie atsevišķie aspekti (1) vārdu nozīmju nomaiņa (mēģinājums "fake news" pārdefinēt no "nepatiesas ziņas" uz "ziņas, kas nav ideoloģiski pareizas") un (2) "we are at war with Eastasia, we have always been at war with Eastasia", pēc tam kad dienu iepriekš teikts pretējais. Es jau, šķiet, rakstīju, ka postmodernisms sagatavoja ceļu trampismam. Postmodernisms būtu bijis labs, ja būtu palicis objektīva novērotāja pozīcijās ("šeit mēs konstatējam, ka bieži vien tas, ko sauc par patiesību ir sociāli konstruēts konsensuss"), tā kļūda bija redzēt to esošo kā vēlamo / vienīgo iespējamo variantu ("šeit mēs konstatējam, ka patiesība ir sociāli konstruēts konsensuss, tātad patiesība ir fleksibla, individuāla un nepastāvīga"). Ergo ekspertu viedokļa devaluācija. Ergo atkāpšanās sociāli konstruētos realitātes burbuļos. Utt.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:19. Decembris 2018 - 06:03
(Link)
Es gribu būt ļoti generous pret tevi, jo tu man vienmēr licies samērā gudrs cilvēks. Taču man liekas, ka tu veic šāda veida ierakstus aiz dziļa intelektuāla negodīguma, par kuru kaunies, bet centies to maskēt ar sofistiku.

Es pilnībā piekrītu, ka šobrīd ir naratīvu, nevis patiesību laikmets. Tas nesākās ar "Trampa ēru". Tev ir alerģija pret Trampu tādeļ, ka viņš izmanto (izcili veiksmīgi) to pašu naratīvistisko tehnoloģiju, ko tik ilgu laiku ir izmantojuši (kopš postWWII perioda) ideologi Rietumos, KURI TEV PATĪK. Varam strīdēties kura ideoloģija ir labāka un kam, bet ir fakts, ka šo ideoloģiju iemiesošana dzīvē notiek caur propagandas, nevis godīga, plurāla diskursa metodi. Nav tā, ka savācas daudz gudru cilvēki, vecajo un ilgu diskusiju gaitā nonāk līdz zelta vidusceļam. Tā laikam Rietumos nekad nenotiek. Mums vienmēr jārevolucionē un jāpagrimst.

Tu piemini Orvelu, bet Orvels savās apecerē par totalitārismu ņēma par pamatu tieši kreiso variantu, kas ir daudz viltīgāks un suģestējošāks par prastu fašismu, kam nav ideoloģiski reliģiozas padapļokas. Nacisms un komunisms, jā, tie ir līdzīgi. Pliks fašisms ir vnk cieta varas vertikāle aļa Putinija.
Orvels daudz runā par valodas kropļošanu un to es vēsturiski varu asociēt daudz vairāk ar kreisajiem. Tam ir daudz piemēru. Mūsu vecāki un vecvecāki ir šo piemēru avoti. Ne velti sovoku sauc par melu laikmetu. Dzīvojām kā Dželsomino Melu Zemē. Fašisti ir in your face totalitāriķi, kas nemēģina pārinženierēt tavas smadznes - ir vienkārš vai nu tu esi ar mums, vai pret mums princips.

Viss no augstāk minētā ir slikta, grēcīga politika, bet man nez kāpēc šķiet, ka tu tomēr sliecies attaisnot melu kultūru, ja tā palīdz tavam personīgajam mērķim, gaumei. Tavā gadījumā antinacionālisms, iedomātā multikulti organiskās globālās tehnoloģijas utopija vai kas nu tur, kuru tieši tā pat kā Ctulhu (kurš tev nepatīk) gribi uzticēt kreisi domājošiem control frīkiem. Ceru, ka vari godīgi nokomentēt. Tas partizānisms man godīgi sakot sāk noriebties gan citos gan sevī.
Btw, srsly, nu kas bez sliktas pričenes Trampu padara par tādu monstru jūsu acīs?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:19. Decembris 2018 - 13:16
(Link)
"Trampisms" ir kustība, kuras figurehead ir Trampa publiskā persona, pats Donalds ir drīzāk klauns, nevis Hitlers. (BTW, notrigerojie, bet es viņu savā ierakstā pat nekur nepieminēju.) Problēma nav tajā, ka pasaules ietekmīgāko valsti valda cilvēks ar sliktu frizūru, bet liberālās demokrātijas krīzē (ASV) vai potenciālā krīzē (vidējā Eiropas valstī). Dīvaina ir tava vēlēšanās dispassionately iesaistīt diskutēt cilvēkus (kā mani), kurus liberālās demokrātijas krīze tik personīgi apdraud. Kad tā pārstās mani personīgi apdraudēt, tad varēsim filozofēt par to, vai nebija jau idejas nemaz tik sliktas.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:19. Decembris 2018 - 20:42
(Link)
Lūdzu raksturo liberālās demokrātijas krīzi šobrīd. Kas ir mainījies un kā tieši tā apdraud tevi personīgi?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:20. Decembris 2018 - 12:46
(Link)
> Lūdzu raksturo liberālās demokrātijas krīzi šobrīd.
Tas izklausās pēc uzstādījuma domrakstam vai studiju darbam. Kādu citu reizi paralēlajā pasaulē.

> kā tieši tā apdraud tevi personīgi?
Ir jābūt vai nu aklam vai ideoloģizētam lai tas nebūtu acīmredzami. Pirmkārt jau esmu indivīds, kas ir nevēlamas pēc būtības - imigrants, nekādu tiešu labumu ekonomikai nedodu, ar daudziem nepopulāriem uzskatiem. Nerunājot par tiešiem draudiem no terorisma vai saistītas agresijas (Joe Cox slepkavība, poļu imigrantu piekaušana līdz nāvei UK, incel neapmierinātā apšaude ASV, iebraukšana ar auto demonstrētājju pūlī), terorisms mūsdienās ir gandrīz ekskluzīvi right wing lieta. Materiālie zaudējumi (15% Breksit balsojuma dienā) - man haosu un esošās sistēmas destrukciju nevajag un man nevajag, lai austrumeiropas un tuvo austrumu pieredzi oligarhu kapitālismā eksportētu uz ASV un rietumeiropu. Mani tieši tāpat kā visus apdraud novēršanās no objektīvām, izmērāmām patiesībām (climate change ignorēšana ir tikai uzskatāmākais rezultāts) utt.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:20. Decembris 2018 - 13:16
(Link)
Vai tev liekas, ka slikta attieksme ir pret migrantiem kā tādiem vai pret noteikta veida? Es vismaz neesmu dzirdējis, ka migranti, kas viegli integrējas vai asimilējas jaunajā vidē saņemtu sliktas reakcijas. Pat austrimāzieši, kas ir vizuāli citādāki, nekā standarta eiropieši ir labi tolerēti, bet tu pat vizuāli nevari izsaukt ksenofobiju. Vari konkrēti minēt kādas negācijas pret tevi kā migrantu tieši pēdēkā laikā, kas nebija senāk (piem daļa britu pret "vogiem" vienmēr izturējušies nicīgi).

"terorisms mūsdienās ir gandrīz ekskluzīvi right wing lieta"

Labs joks. Bet labi, es piekrīotu, ka pastāv ARĪ right-wing vardarbība, ties ļoti margināli. Tu jūties tā apdraudēts. Bet vai tu empatizē cilvēkiem, kas ir apdraudēti no krietni ikdnienišķākas vardarbības, kas nāk no pamatā trešās pasaules valstu migrantiem, musulmaņiem etc. Tu taču zini, ka cilvēki sākuši vairāk atbalstīt righ-wingu, jo reāli dzīvē saskarās ar importētiem draudiem veselība un dzīvībai, kā arī ekonomiskās problēmas, ko izraisa miljardi, kas jātērē grūtdieņu kopšanai. Vai tu nedomā, ka šiem cilvēkiem ir tik pat dibinātas tiesības sargāt sevi pret apdraudējumu? Tu domā, ka esi vairāk apdraudēts, nekā working class baltais pīplis no Rinkebijas vai Boltonas?

Runājot par atteikšanos no objektīvām un izmērāmām patiesībām. Piekrītu, bet tas no tiek no abās pusēm. Piemēram dzimumu delūzija, kas ir objektīvi izmērāma un nosakāma, bet tā pat tiek balstīta 100% subjektīvā vērtējumā. Globālā sasilšna ir tālu no objektīv un labi izpētītas. Taisnība nav ne armagedona alārmistiem nez absolūtiem noliedzējiem. Pat tā saucamais konsenss, kā izrādās, ir fiktīvs un balstās tikai uz mikroskopiska pētījumu procenta.

Esošās sistēmas destrukcija? Tu domā ģimenisko, tradicionālo un kristīgo vērtību destrukciju? :)
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:20. Decembris 2018 - 13:48
(Link)
NU un kas tev ir devis tiesības izteikties working class balto pīpļu no Rinkebijas vai Boltonas vārdā? Kādu no viņiem vispār pazīsti? Kāpēc vienu iedomātu kopienu pretstati otrai, kāpēc tikpat arbitrāri neaizstāvēt musulmaņu imigrantus Braitonā? (Jo vairāk kādā reģionā ir vairāk musulmaņu, jo mazāk cilvēku balsoja par Brexit un UKIP.)
Es tā pēdējā laikā spriežu, ka tāda sabiedrība, kura uzskata par pieņemamu pakļaut indivīda tiesības par labu kaut kādam hipotētiskam "vispārējam labumam", parasti neiegūst ne vienu, ne otru.

> Esošās sistēmas destrukcija? Tu domā ģimenisko, tradicionālo un kristīgo vērtību destrukciju? :)
Nu, un kurš ir pret geju laulībām? Labējie. Visi lozungi par ģimenes vērtībām palido miskastē, kad nākas saskarties ar kādu sev nevēlamu grupu. Loģikas tur nav :D
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:20. Decembris 2018 - 16:38
(Link)
>NU un kas tev ir devis tiesības izteikties working class balto pīpļu no Rinkebijas vai Boltonas vārdā?

Tas, ka tieši working calss pīpļi ir paši ksenofobiskākie, jo viņiem vistuvāk jāsaskarās ar feilojošo multikulta ideju.

>kāpēc tikpat arbitrāri neaizstāvēt musulmaņu imigrantus Braitonā?

Tāpēc, ka viņi ir ciemiņi un viņiem jārīkojas ar cieņu pret viņus uzņēmušajiem. Kaut, kas viņiem slikti padodas.

>Jo vairāk kādā reģionā ir vairāk musulmaņu, jo mazāk cilvēku balsoja par Brexit un UKIP.

Protams, no valsts tesmeņa atkarīgs underclass ir kreisi-globālo pamatelektorāts. No tiem rajoniem taču notiek arī masveida "white flight" tā kā paliek pamatā tikai čavi u.c. white trash, kas ir vienā līmenī bagātinātājiem.

>Nu, un kurš ir pret geju laulībām? Labējie. Visi lozungi par ģimenes vērtībām palido miskastē, kad nākas saskarties ar kādu sev nevēlamu grupu.

Nav sakara ar kādu personīgu nepatiku pret grupu, bet kategorisks noliegums šai postmodernajai 2+2=5 mēmētikai. Laulība ir savienībā starp vīru un sievu ne tikai tāpēc, ka tas ir kaut kur ierakstīts rakstos. Tas ir loģiski un organiski. Tev taču patīk, kad ir organiski. Geji var dzīvot kā viņiem tīk, bet tas nedod viņiem tiesības haidžekot un pieņirgt tradicionālu, efektīvu sociālu institūtu. Homoseksuālas attiecības nav pro ģimeniskas un ir grotesks dabas joks, lai gan es neuzskatu, ka cilvēki par to jākaunina un jātiesā. Bet nedrīkst ieslīgt arī otrā galējībā un savas vērtības pakārtot Bertoluči vai Tinto Brasa orģijfarsam.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:20. Decembris 2018 - 17:27
(Link)
> Tas, ka tieši working calss pīpļi ir paši ksenofobiskākie, jo viņiem vistuvāk jāsaskarās ar feilojošo multikulta ideju.

Nopietni? Vidusanglijas iedzīvotājiem jāsaskarās ar vairāk multikulturālisma nekā lielpilsētās?

Es par integrāciju, starp citu, nevis multikulturālismu.

> Protams, no valsts tesmeņa atkarīgs underclass ir kreisi-globālo pamatelektorāts. No tiem rajoniem taču notiek arī masveida "white flight" tā kā paliek pamatā tikai čavi u.c. white trash, kas ir vienā līmenī bagātinātājiem.

Kādiem tiem rajoniem? Kur studijas, kas pamato šos apgalvojumus, ka no rajoniem kur balsoja pret Brexit un nebalsoja par UKIP bēg baltie?

Brexit un UKIP balsis pamatā nebija par ekonomiku, kāds tam sakars ar valsts atbalstu? 350 miljonus nedēļā solīja tiem, kas balsos PRET palikšanu ES.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:20. Decembris 2018 - 17:48
(Link)
Domāju, ka lauķi vienkārši mazāk kondicionēti politiski korektajā tolerantomānijā un viņi negrib, lai viņu tīrie un garlaicīgie tauni kļūti tik par "vibranti" un haotiski kā metropoles. Otra lieta - lielpilsētās ir vislielākās migrantu populācijas (no visām valstīm) un vietējie ir pārsvarā turīgi japiji u.c. bagātnieciņi, kas lieliski pelna uz multikultijas rēķina. Parastais zemes sāls ir industriālajos un lauku reģionos un tur korporatīvo etiķeti visiem piedrāzt.
Būtu labi, ja brookings par šo pakomentētu.