making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

28. Okt 2018|11:04

gedymin
Es noskatījos par apdzīvojamajiem cilindriem (O'Neill cylinder). Nav nekādas vainas tādam cilindram, ir ciematiņš, upe, mežs. Cilindrs griežas un uz cilindra malām gravitācija ir 1g (Zemes normālā, jeb akselerācija ap 10 metru sekundē ik sekundi).

Pieņemsim, ka tā cilindra rādiuss ir 200m. Koki var izaugt līdz 100m normālā gravitācijā. Šeit, ja koks izaug līdz 100, tur ir vairs tikai 0.5. Ja izaug līdz pašam centram, tas vairs neko nesver. Rezultātā visa cilindra centrālā daļa var aizaugt ar zaļiem brikšņiem, kuros dzīvo dažādi lemuri un putni.

Cilvēks tādā kokā var uzkāpt līdz 190 metriem, viegli atspiesties no zariem un aizlidot uz pašu centru.

Ja cilindrs tomēr nav aizaudzis, centrā uzturēties kļūst interesanti. Jāvicinās rokām un jāmēģina noturēties vidū, citādi sāksi krist. Kā sāksi krist, atpakaļ vairs netiksi - jo tālāk no centra, jo straujāk velk uz leju.

Varētu būt ciemati ar viduslaiku ieražām, kur cietumniekus novieto centrā, tāda oubliette, tikai bez sienām un režģiem. Kamēr gribi izdzīvot - karājies un mēģini noturēties centrā. Visi no lejas var tevi redzēt, šausmināties un "gūt mācību". Kad dzīvot apnicis - vari mesties lejup.

Es tā parēķināju intereses pēc. Centrā akselerācija ir 0g, malā 1g, krišanas attālums ap 200m. Man sanāca, ka beigu ātrums būs ap 180 km/h (ignorējot berzi). Vēl ir jāņem vērā Coriolis efekts - cilindrs griežas, tātad atsitoties pret zemi tu nekritīsi taisni, bet kā no braucoša vilciena. Sāniskais ātrums būs vēl padsmit metru sekundā (ap 50 km/h). Summārā ātruma vektora garums ir tāds, ka sanāk ap 200 km/h. Diezgan drošs iznākums pie tāda ātruma, pat iekrītot ūdenī. Lecot no Zelta vārtu tilta Kalifornijā varot sasniegt 130 km/h, un lielākajai daļai tas beidzas bēdīgi.

/

Ja cilindra vidū ir noparkots spīdeklis, tad atkal var iziet kā Ikarusam.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..