making sense - Svētdienas rīta ieraksts [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Svētdienas rīta ieraksts [27. Maijs 2018|11:55]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Man likās, ka līdz K2 civilizācijai ir vēl tālu, miljoni gadu vai tā, bet tad es apjautu, ka civilizācijas varētu gribēt uztaisīt pirmā līmeņa Dyson swarm cik ātri vien iespējams, un ka mums jau ir tam visas nepieciešamās fundamentālās zināšanas. Vienkārši aplikt Saulei apkārt metāla spoguļus un/vai saules baterijas. Instrumentālo mērķu konverģence - ja ir iespējams dabūt resursus, ir vērts tos dabūt. Mēs gan pat vēl nevaram vienu sūda teleskopu bez problēmām uzšaut gaisā un novietot L2 punktā, tāpēc līdz šim plānam droši vien kāds laiks vēl būs jāpagaida.

Interesanti, cik % no ievāktās enerģijas tiktu izmantota kripotvalūtām? Man liekas visai varbūtīga hipotēze, ka attīstītas civilizācijas būtisku daļu no savas enerģijas tērē kripotvalūtu rakšanai savu finanšu sistēmu nodrošināšanai.

Ņemsim par piemēru tādu Expanse pasauli ar trim nedraudzīgām grupām: "ārējie", zeme, un marss. Nekur nav minēts, tas kādu valūtu viņi izmanto. Skaidrs, ka maksāt algu, piemēram, Marsa valdības izlaistos dolāros būtu neiespējami. Ne mazāk muļķīga ir doma par saules sistēmas centrālo banku (lol). Varētu izmantot zeltu vai citus commodities, bet ar tiem atkal ir problēma: dažādās sistēmas vietās to cena būs ļoti atšķirīga. Atliek kriptovalūtas. Atšķirībā no valdību un banku izlaistiem maksāšanas līdzekļiem, iesaistītajām pusēm nav jātic vienai otras autoritātei, labajiem nodomiem un spējai valūtu kontrolēt. Tā ka tā ir vajadzīgas ne tikai advancētākiem risinājumiem, bet vienkārši kā apmaiņas līdzeklis. (Nākošais solis ir decentralized governance, ko es sauktu par Democracy 2.0.)

Te ir vēl tāds interesants aspekts, ka pa Saules sistēmu izpletusies civilizācija komunikācijā ir ierobežota ar gaismas ātrumu. 79 minūtes līdz Saturnam, tāpēc saules sistēmas līmeņa kriptovalūtai ātras transakcijas tradicionālajā veidā ir neiespējamas. Atliek vai nu samierināties ar lēnumu, vai izmantot sidechains vai līdzīgas metodes, kā sistēmu sadalīt periodiski apvienojamos gabalos.


saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:27. Maijs 2018 - 14:41
(Link)
Klarkam bija ideja par kilovatstundu kā resursu ekvivalentu
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:27. Maijs 2018 - 14:47
(Link)
Līdzīgi kā ar citiem resursiem (metāli utt.), enerģija būs pārāk nevienmērīgi sadalīta, lai būtu praktisks apmaiņas līdzeklis.
[User Picture]
From:[info]217
Date:27. Maijs 2018 - 15:10
(Link)
oh, mans baby brain neatļauj neko jēdzīgu piekomentēt, bet gribēju pateikt paldies par ierakstu, informatīvi (es nezināju par Kardashev scale) un interesanti :)
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:27. Maijs 2018 - 19:35
(Link)
:)