making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[11. Mar 2018|12:06]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nav slikti. Tāpēc arī Igaunija kļuva slavena ar tehnoloģiju attīstību. Bez atbalsta augšās tādi projekti nesanāk.
Hi, I’m Toomas Hendrik Ilves, former President of Estonia. I currently divide my time between Stanford, serving as the co-chair of the WEF’s Global Future Council on Blockchain, and a member of Munich Security Conference Advisory board.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]artis
Date:12. Marts 2018 - 12:07
(Link)
Un tomēr…nav viss tik rožaini:

https://estoniaevoting.org/

Money quote: "What we found alarmed us. There were staggering gaps in procedural and operational security, and the architecture of the system leaves it open to cyberattacks from foreign powers, such as Russia. These attacks could alter votes or leave election outcomes in dispute. We have confirmed these attacks in our lab — they are real threats. We urgently recommend that Estonia discontinue use of the system."
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:12. Marts 2018 - 14:08
(Link)
Kādam jau ir jābūt izmēģinājuma trusītim, lai debugotu procesu pārējiem. No globālā mēroga skatoties, maza valsts kā EE ir labāka izvēle dažādiem e-eksperimentiem nekā būtu UK vai USA. Liels risks, bet, kā redzams, liels arī potenciālais ieguvums (caur igauņu "brenda" atpazīstamību globāli).
[User Picture]
From:[info]artis
Date:12. Marts 2018 - 14:20
(Link)
E-eksperimenti ir laba lieta, bet ar demokrātiskām vēlēšanām eksperimentēt nedrīkst. Pat tad, ja tā ir "maza valsts". Sevišķi tad, ja tā ir maza valsts ar agresīvu, imperiālistisku ambīciju apmātu kaimiņu austrumos. Ieguvumi no e-vēlēšanām ir niecīgi pretstatā riskiem. Balsošana ar papīra biļeteniem ir tuvu perfekta fool-proof sistēma, kuru viegli pakļaut neatkarīgam auditam, tādejādi neradot bažas par vēlēšanu leģitimitāti. Piekabināt birku "elektronisks", kur vajag un nevajag, ir vairāk Kargo kulta ziedojums tehnoloģijas un "progresa" altārim.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:12. Marts 2018 - 15:57
(Link)
Nu un pateicoties Igaunijai mums tagad ir empīriski dati par to, kas iespējams, apstiprina vai arī neapstiprina tavu teikto - neesmu iedziļinājies. Tas arī ir būtisks viņu ieguldījums progresā. Bieži vien praksē viss ir citādi nekā teorijā.