making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[13. Jan 2018|12:04]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Lasu Harari Homo Deus. Viņš raksta, ka modernie cilvēki kā suga esot tik veiksmīga tāpēc, ka, atšķirībā no dzīvniekiem un akmens laikmeta medniekiem-vācējiem, spēj kooperēties lielā skaitā. Tāpēc blokķēde un citi zvēri ir tik svarīgi - tie ļauj kooperēties cilvēkiem, kuri viens otram neuzticas.

Līdz šim tādos gadījos viss notika caur centrālo asi. "Es neuzticos cilvekiem uz ielas vadīt valsti, tāpēc es eju ievēlēt savus priekšstāvjus valdībā." We all know how well that went." Es neuzticos cilvēkiem uz ielas izrīkoties ar manu naudu, tāpēc es ļauju izvēlēties ekspertus un dot tiem pārvaldīt bankas." We all know how well that went.

Tagad pēkšņi ir iespēja uzticību cilvēkiem aizvietot ar uzticību tīklam.

Otra lielākā hype tehnoloģija datorikā ir deep learning. Ja tā mani dara nervozu un bēdīgu, jo mēs atdodam AI un robotiem kontroli un novēršamies no klasiskās zinātnes (kas tik labi ir strādājusi gadsimtiem), tad blokķēde ir pilnīgi pretēja, tā atkal dod cilvēkiem spēku.

Tas nenozīmēs, ka valdības būs nevajadzīgas. Laba valdība ir labāka par decentralizētu kontroli. (Labs absolūtais monarhs ir vēl labāks, but we all know how that went.) Bet cilvēkiem zem sliktas vai despotiskas valdības tagad pēkšņi būs iespēja izvēlēties. Iespēja opt out. Vai arī iet pie valdības un teikt "ja jūs turpināsiet šādus jokus, mēs labāk iztiksim bez jums". Motivēt valdības strādāt labāk.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:13. Janvāris 2018 - 14:32
(Link)
Man šķiet, ka viņš to sapratis pilnīgi otrādi – cilvēki sadarbojas tieši tāpēc, ka viņi uzticas viens otram. Es uzticos cilvēkam no ielas pārvaldīt valsti – jautājums ir tikai, kā atrast tādu, kuram uzticas vislielākais cilvēku skaits? Bet pat monarham bija jābauda savu padoto uzticība, citādi viņam naktī pārgrieza rīkli.

Dažreiz es uzticos vienam cilvēkam mazāk nekā veselei cilvēku grupai, starp kuriem ir savstarpēji lielāka uzticība – tā ir valdība vai uzņēmums. Varbūt blokķēde (es gan vēl īsti nezinu, kur blokķēde būtu noderīga) var izveidot tieši to pašu – kā vairot uzticību nehierarhiski veidotu cilvēku grupā. Bet nevis sadarbību bez uzticības.

Uzticību pūlim traucē indivīdu identificēšanas problēmas. Blokķēde ļauj droši identificēt, tāpēc tā vairo uzticību.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:13. Janvāris 2018 - 14:50
(Link)
Es nesen pārdomāju par vienu akūtu problēmu – viltotu zāļu piegādi, it īpaši nabadzīgās valstīs (tiek lēsts, ka tur ap 10% zāļu ir viltotas). Viena dzirdēta ideja ir lietot iepakojumu ar čipu, kas saistīts ar blokķēdi piegādes sistēmā, kas uzlabos izsekošanu. Mani mulsināja fakts, ka blokķēdes var viegli nokopēt. Kur ir garantija, ka kāds nav vienkārši paņēmis čipu no īstajām zālēm un pielicis viltoto zāļu iepakojumam (pēc tam, kad īstās jau ir izlietotas, piemēram, slimnīcā vai kur). Manuprāt, tas vēlreiz apstiprina, ka ir vajadzīga uzticēšanās – farmaceits, kuram tu uzticies. Blokķēde strādā tikai tad, ja visi locekļi piegādes ķēdē ir uzticami. Faktiski, blokķēde tikai ļauj pārliecināties, kas viņi ir. Un ja zāles tomēr izrādās viltotas, tad ir daudz vieglāk sākt pēc kārtas meklēt, kurš ir pievīlis uzticību.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:13. Janvāris 2018 - 14:55
(Link)
Fizisku objektu piesaistei blokķēdei būtu jābūt (kaut kādā veidā) daudz ciešākai par viegli noplēšamu čipu. Salīdzinājumam – virtuāliem objektiem un to lietojumam blokķēdēs šādu vājo vietu un vajadzības uzticēties nav.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:13. Janvāris 2018 - 15:29
(Link)
Agri vai vēlu ir jānokļūst līdz fiziskajai realitātei. Ko piesaistīsi, piemēram, bērniem domātajām antibiotikām, kas ir šķidrums pudelītē.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:13. Janvāris 2018 - 15:44
(Link)
Kaut ko no sērijas "hermētiski noslēgtas ampulas (atvērt pie injekcijas) sieniņā iebūvēts čips un/vai svītru kods". Te gan jāpiebilst, ka neesmu inženieris un nepretendēju uz gataviem, "ejošiem" risinājumiem blokķēdes un IoT krustojumam.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:13. Janvāris 2018 - 14:46
(Link)
skudras arī kooperējas lielā skaitā. tomēr citas sugas pakļauj tie, kas gudrāki.
(bet es negribēšu tālāk diskutēt.)
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:13. Janvāris 2018 - 16:22
(Link)
Viņš raksta, ka kukaiņu kooperācijai trūkst fleksibilitātes. Bet es sapratu, ka laikam nofeiloju radīt par to viņa tēzi pareizu iespaidu. (Un vispār jau skudras ir viena no pašām pašām veiksmīgākajām dzīvnieku sugām, so...)
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:13. Janvāris 2018 - 15:49
(Link)
Kriptovalūtas un blokķēde dod spēku un brīvību anonīmiem inteliģentiem aģentiem online vidē. Šaubos, ka šāds uzstādījums ir pilnīgi pretējs situācijai, kur pieaug AI un robotu kontrole pār lietām. Make of that what you will.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:13. Janvāris 2018 - 16:24
(Link)
To es zinu... Iepriekšējais ieraksts pat.

Kripto manā prātā ievērojami palielina GAN varbūtību, ka nākotne ir globalizēta, GAN varbūtību, ka tā ir decentralizēta, GAN varbūtību, ka tā ir tehnoloģiska.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:14. Janvāris 2018 - 02:45
(Link)
Tas, ka tā būs pieaugoši tehnoloģiska, man šķiet gandrīz triviāli patiesi (well, vai nu tas, vai arī x-risku klases notikums/-i, kas cilvēci iznīcina vai nonullē), bet par pārējo arīdzan sliecos piekrist. Globalizēta infosfēra, decentralizētas un lokālas cilvēku "salas" tajā. "Bitcoin is money, Ethereum is law, Urbit is land", something like that.
[User Picture]
From:[info]summoned
Date:13. Janvāris 2018 - 22:38
(Link)
"Tagad pēkšņi ir iespēja uzticību cilvēkiem aizvietot ar uzticību tīklam."
Joprojām ir jāuzticas cilvēkiem, kas nodrošina tīkla darbību.

"Bet cilvēkiem zem [..] despotiskas valdības tagad pēkšņi būs iespēja izvēlēties. Iespēja opt out."
Nu nepiekrītu šim - ja despotam ir kaut viena saprātīga smadzeņu šūniņa, tāds valdības neatzītu blokķēžu lietošanu pasludinātu par valsts nodevību.