making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[11. Okt 2017|12:17]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Paturpinot pie iepriekšējā publiskā ieraksta tēmas. Tas, kas man patīk mazāk šajā visā, ir no komentāriem nojaušamā attieksme pret garīgajām slimībām un neironetipiskām īpašībām. Piemēram, no extranjero var nojaust, ka viņš autismu uzskata par "smadzeņu bojājumiem". Citi uzskata asociāciju ar autistiskām īpašībām par tik apvainojošu, ka mētājas ar bērnudārza līmeņa apvainojumiem.

Manuprāt, sabiedrībā vajadzētu lielāku toleranci pret šīm lietām. Garīgā veselība man liekas starrp pašām lielākajām reālajām problēmām pasaulē šobrīd; bet tā ir arī ļoti risināma problēma. Nav normāli, ka garīgās problēmas un pat vienkārši netipiskas reakcijas joprojām skaitās apkaunojošas un stigmatizē cilvēku. Tā notiek pat tajos gadījumos, ja tās nevienam objektīvi nekaitē citā ziņā, kā traucējot pildīt kaut kādu standarta sabiedrisko vai dzimumlomu. Skaidrs, ka kaut kāda veida novirzes no "normas" varētu atrast pilnīgi visu smadzenēs, ja mēs par tām zinātu vairāk un tās dzīvam cilvēkam varētu labi izmērīt. Secinājums - nevajag just kaunu par nūģiskām īpašībām.

Otrs aspekts ir saikne starp gīkiem un autismu. Ir pamats uzskatīt, nūģisms ir tā daļa no neirotipiskās uzvedības spektra, kas tuvāka autismam. Piemēram, autistiskās īpašības ir vairāk izplatītas STEM strādājošajiem. Ir vismaz anekdotiska evidence, ka autisma diagnoze bērniem salīdzinoši biežāk tiek uzstādīta vairāk izplatīts tajās pilsētās, kur koncentrējas STEM cilvēki. Eksistē pētījumi par to, ka autisma diagnoze korelē ar mātes profesiju: Autism spectrum disorders in relation to parental occupation.

Ir grūti racionāli runāt par šīm statistiskajām lietām, jo, kā atklāja Kānemans un Tverskis, varbūtību teorija mums nav intuitīvi saprotama. "The idea of a statistical predictor - that gear of your brain a fundamental level" (SSC), "ability to think probabilistically and tolerate uncertainty" - tas nav kaut kas, ar ko mēs jau piedzimstam.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:11. Oktobris 2017 - 14:53
(Link)
yess, tev sanāca labs veids, kā apvainot apmēram jebkuru NEIECIETĪBĀ, iegaumēšu.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:11. Oktobris 2017 - 14:56
(Link)
like, A *** patīk tikai gejiem/ir jābūt gejam, lai patiktu ***

B wtf/tā nav/nemuldi

A slēpta nepatika pret gejiem detected!!
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:11. Oktobris 2017 - 15:39
(Link)
Ieraksts ir par to, ka "gejs" nevajadzētu būt apvainojumam, ja geji kā šķira apkārtējiem tīši nekaitē.

Dialogs ir misreprezentācija. "Tikai" un "ir jābūt" nekur manā tekstā nav (skat. par varbūtībām). Labāka analoģija būtu "šī lietotāja sociālajai grupai patīk crossdressing" un "šī lietotāja sociālajai grupai ir gejiem tipiskas īpašības", no kā nonāku pie secinājuma, "kā es līdz šim nepamanīju, ka pirmo varētu izraisīt otrais, jo gejiem patīk crossdressing".
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:11. Oktobris 2017 - 16:27
(Link)
geji un nekaitē, srsly? vien ieminēšanās par tiem liek kāpt uz augšu ne vienam vien asinspiedienam un sejām neveselīgi piesarkt. plus, viņi nozog mūsu bērnus

also, kam tīši kaitē autisti? :O jaušu slēptu neiecietību?
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:11. Oktobris 2017 - 16:31
(Link)
ā, neņem vērā komentāru augstāk, es neuzmanīgi izlasīju tavu atbildi.

tik vien kā vēlējos uzteikt tavas trollēšanas spējas, diskutēt nav vaļas.
From:[info]slikts
Date:11. Oktobris 2017 - 19:01
(Link)
"gejs" tiks drīzāk uztverts kā apvainojums, ja to izmantos kontekstā ārpus dzimumorientācijas; tavs ieraksts runāja par autismu tikai nominālā saistībā ar tā klīnisko izpratni, jo 'nūģi' absolūtajā vairākumā nebūs diagnosticējami

[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:11. Oktobris 2017 - 18:20
(Link)
Weaponized autism is awesome.
From:[info]slikts
Date:11. Oktobris 2017 - 18:57
(Link)
viena lieta būtu teikt, ka patika pret izplatītiem anime paveidiem vāji indicē autisma spektra traucējumus; tā būtu aizstāvāma tēze. aizstāvāmi būtu teikt arī, ka autisms ir izplatītāks starp 'nūģiem'. neaizstāvāmi ir mēģināt patoloģizēt pārsvarā neirotipiskas grupas gaumes tendences; arī nūģu starpā diagnosticējami traucējumi būs aptuveni pāris cilvēkiem no simts. tavs pēdējais ieraksts nepauž aizstāvāmās tēzes; ar tām tu mēģini piesegties vēlāk

runājot par apvainojumiem, smagā formā autisma ietekme ir postoša, un autisms jebkurā gadījumā apzīmē aizturi attīstībā, tāpēc sarunvalodā to mēdz izmantot kā neiejūtīgu un pastulbu apvainojumu. klīniskā izpratnē tavs iepriekšējais ieraksts ir pietiekami nesakarīgs, lai jēdzienu autisms vairāk izprastu sarunvalodas apvainojuma nozīmē, un mēģināt to padarīt par lasītāju vainu ir kārtējais tizlais izvairīšanās veids, tāpat kā pārmetumi par pārmērīgu jūtīgumu.

minētais ieraksts ir vēl lieki neprecīzs, jaucot animi kā mediju ar konkrētiem animes paveidiem. gana daudzās animēs nebūs to iezīmju, kas it kā padara tās interesantākas cilvēkiem tālāk uz autisma spektra.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:11. Oktobris 2017 - 22:35
(Link)
Es uztvēru, ka G lieto nūģis kā sinonīmu vārdam gīks jeb autists, jo kad es prasīju pierādījumus, viņš nocitēja rakstu par autistiem.

Es gan neuzskatu, ka ir pareizi tulkot geek kā nūģis, jo pirmajam mūsdienās vairs nav īpaši negatīvas konotācijas, vairums gīku pat lepojas ar šo vārdu, kamēr nūģis ir izteikti negatīvs. G vajadzētu būt uzmanīgākam ar vārdu lietošanu.

Bet vēl interesantāka bija viņa doma, ka es uzskatu, ka autisms ir smadzeņu bojājumi. Tā noteikti ir smagos gadījumos (kad cilvēki ne tikai nerunā, bet pat nespēj iemācīties ikdienas darbības). Vecākiem tā noteikti ir liela traģēdija, un tas noteikti ir kaut kādas nevēlamas izmaiņas smadzenēs.

Bet autisms ir spektrs, un vairums autistu ir pilnīgi normāli cilvēki, tikai ir izteiktākām noteiktām īpašībām – reizēm tās pat viņiem palīdz profesionālajā darbībā, piemēram, koncentrēšanās uz vienu lietu utml.
From:[info]slikts
Date:12. Oktobris 2017 - 00:22
(Link)
autisms ir "smadzeņu bojājumi" tādā ziņā, ka ar to ir cieši saistīti arī neirofizioloģiski defekti.

sākotnējais ieraksts lasās tā, ka autors, par spīti interesei, nespēj skaidrot anime īpašo popularitāti zināmā grupā citādi kā ar šajā grupā īpaši izplatītajiem attīstības traucējumiem; izrādās, ka tas ir aizskaroši un aprobežoti, un autoram iestājās niķis

par gīka/nūģa nošķīrumu piekrītu; nūģis ir kā pretenciozs gīks, bet tas šeit neliekas īpaši būtiski
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:12. Oktobris 2017 - 01:06
(Link)
Nu nē, skaidrs, ka sākotnējais ieraksts nolasījās kā kritika par anime faniem (kas ir interesanti, jo ierakstā skaidri esmu pieminējis arī par multfilmām, ar ko parasti saprot disneja produkciju un līdzīgas).

Ja ieraksts būtu bijis kaut kāds vienkāršs "nūģi ir stulbi", neviens neskrietu komentāros protestēt pret to, kā nūģi tiek apcelti.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:11. Oktobris 2017 - 23:11
(Link)
Statistiku saprast ir ļoti viegli (vismaz man) un arī šeit es uzsvēru, ka autismam ir dažādi līmeņi (diapazons). Bet tava replika Piemēram, no extranjero var nojaust, ka viņš autismu uzskata par "smadzeņu bojājumiem". gan norāda, ka tu to uztver binārās kategorijās un laikam apstiprini, ka daudziem, ieskaitot tevi, to ir grūti saprast.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:11. Oktobris 2017 - 23:23
(Link)
Nu slavējami, ka tev viss ir ļoti viegli.
[User Picture]
From:[info]chrono
Date:12. Oktobris 2017 - 22:34
(Link)
"The average male AQ score was 21.6 compared to a score of 19.0 for females. People who worked in science, technology, engineering or mathematics (Stem) –jobs such as computing or accountancy – scored an average of 21.9 compared to non-Stem workers who scored 18.9 on average."

Tā atšķirība gan ir neliela, tikpat liela kā starp sievietēm un vīriešiem. Skatos, ka tie, kuriem autisms ir diagnosticēts dabū 35-38 punktus šajā testā.