making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

5. Okt 2017|11:38

gedymin
Bioloģiskā signālu uztvere nav lineāra. Te ir līdzīga problēma, kā ar radiouztvērējs, kas var atkodēt informāciju gan tik spēcīga signāla, ka tas varētu pat jūtami uzsildīt savā ceļā esošās lietas, gan no triljons reižu vājākiem elektromagnētiskajiem vilņiem. Tas strādā tāpēc, ka uztvērējā ir elements, kas signālu normalizēt - tas ir, pārvērš uz fiksēta mēroga skalu. Dynamic normalization.

Lasot tekstu tumšā istabā (1 luksa apgaismojums) burti liekas melni, fons balts. Pēc iziešanas laukā, kaut vai 10000 luksu saules gaismā, redze normalizē ievaddatus sekunžu laikā. Burti atkal izskatās melni, fons balts. Objektīvi ņemot, burtiem ("melni") tagad vajadzētu būt gaišākiem par to, kā fons ("balts") izskatījās pustumsā; smadzenes automātiski, bez apziņas iejaukšanās, mērogo ievaddatus tā, lai saglabātu ilūziju par to, ka tie palikuši gandrīz tādi paši. Dynamic normalization.

Ņemiet bariņu gandrīz pilnīgi homogēnu indivīdu, nolieciet ierobežotā vidē, un pēc īsa brīža viņi izveidos interešu grupas, noslāņojumus, naidīgas frakcijas. Kā piemēru var ņemt studentus universitāšu koledžās, sevišķi no tiem laikiem, kad universitātes, vismaz prestižās, atlasīja studentus pēc vecāku sabiedriskā stāvokļa un maksātspējas, nevis reflektanta personīgajām īpašībām un talantiem. Vienas Oksfordas koledžas studentiem droši bija ap 99% procentu kopīga ar citas Oksfordas koledžas studentiem (valoda, vecums, sociālas stāvoklis, izglītības līmenis). Tajā pašā laikā varēja būt pirmo zvērinātākie ienaidnieki. Dynamic normalization.

Ņemiet pretējo - es nezinu, kriminālo elementu no Brazīlijas, evaņģēlistu no Āfrikas, redneku no ASV un inženieri no Krievijas, nolieciet slēgtā telpā, un ātri vien tur tiks izveidota kaut kāda vieda komunikācija un tur radīsies sociālas alianses, ja ne kaut kāda veida draudzība. Vienam liksies, ka otrs viņu reizēm saprot labāk nekā viņš pats (ilūzija?), bet "tie tur, pārējie" ir kaitinoši muļķi / bīstami agresori / nepatīkami cilvēki vispār. Dynamic normalization.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..