making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[16. Aug 2017|18:25]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
"The near-death and out-of-body phenomena are actually [..] brain that tries desperately to figure out what is happening amid oxygen deprivation. Even when the brain is dying, it refuses to stop generating a narrative. Narrative is so important to survival that it is literally the last thing you give up before becoming a sack of meat."

Diez kas ir tā evolucionārā motivācija, kas liek tērēt pēdējos organisma resursus, lai turpinātu vērpt naratīvu par sevi? Kāpēc organismam neiet berserk modē un/vai vienkārši sākt uztvert pasauli kā krāsu, skaņu un citu sensoro datu sablīvējumu - tā, kā to droši vien uztver zīdaiņi, kuriem trūkst valodas, lai stāstītu sev iekšējo monologu? Vai arī tas ir tikai evolucionāra nejaušība, blakusefekts, nevis kādas evolucionāras optimizācijas tiešs rezultāts?

Atgādināja par dzejoli The Latest Freed Man: To be without a description of to be.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]methodrone
Date:16. Augusts 2017 - 21:08
(Link)
Varbūt vienkārši, kamēr valodas centri smadzēnēs neatslēdzas (kamēr smadzenes neatslēdzas) tikmēr arī naratīvs turpinās. Nekas tur izmisīgs. Bērniem vēl nav izveidojies advancēts valodas centrs. Ja nemaldos, tad cilvēkiem ir kaut kāda Broca's Area, kas par to atbilst.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:16. Augusts 2017 - 21:28
(Link)
Iespējams, jā, ka tās ir vienkārši sekas kaut kādu reģionu darbībai "tukšgaitā", jo dabai ir bijis pārāk grūti izveidot tādu sistēmu, kas konkrētajā brīdī nevajadzīgās smadzeņu daļas vienkārši izslēdz. Tā teksta autors nav zinātnieks, tā ka take with a grain of salt. Tomēr pārsteidzoši, cik visaptverošs tas stāstījums par sevi ir - pat ja nav izmisīgs.

Iespējams, tāpēc cilvēkiem patīk lietot dažādas vielas, lai to stāstījumu uz brīdi pamainītu vai tiktu no tā vaļā. Nākotnes tehnoloģijas, zāles vai smadzeņu implanti droši vien ļaus pēc patikas ieslēgt un izslēgt dažādus reģionus un darbības režīmus ;)

[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:16. Augusts 2017 - 22:26
(Link)
Ir jau arī hipotēze, ka apziņa tiek vien smadzeņu ierobežota, bet nav tai pakārtota. Nu tāda Platoniskā versija. Logoss n all that.
From:[info]imago_dei
Date:16. Augusts 2017 - 22:35
(Link)
nezinu vai tas ir tiesa, jo jau pie psihodēliķiem tas naratīvs mēdz pazust.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:17. Augusts 2017 - 14:03
(Link)
Nē, pie psihodēliķiem, vismaz man, naratīvs tieši pastiprinās kļūst meta.
From:[info]imago_dei
Date:17. Augusts 2017 - 23:02
(Link)
interesanti. kādā ziņā pastiprinās, varbūt vari sniegt kādu piemēru
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:18. Augusts 2017 - 14:24
(Link)
Grūti būs ar piemēriem, jo tas ir experience, kuru nevar uzlikt uz papīra vai ievietot skrīnšotā, bet domāšana man kļūst daudz abstraktātka, ''globālāka'' tādos brīžos. Tiešām sāk likties, ka vēro realitātes fabriku kaut kā ''no augšas'' vai ''kopumā'', atšķirībā no ikdienas dzīves, kad visu laiku traucē sīki, kairinoši samsaras sīkumi un prāts nav spējīgs atslēgties no šiem sīkumiem, lai padomātu plašāk. Kaut kā tā.
From:[info]imago_dei
Date:18. Augusts 2017 - 22:37
(Link)
šim es varētu piekrist - man ir līdzīgi, tikai nekad nav ienācis prātā to nosaukt par naratīva pastiprināšanos, bet varbūt, jā - kā kādu kosmisko, bioloģisko utml naratīvu, kurš aprij mazo ikdienas naratīvu kā sīku putekli