making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[5. Jun 2017|11:03]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Pagājušo nedēļu laikā ascendoju SLASH'EM (NetHack). Spēlēju to jau padsmit gadus - protams, ne visu laiku - bet nekad ārpus wizard mode līdz beigām nebiju ticis.
Mēģinu atcerēties, cik sen tieši - zinu, ka 2004. gadā to noteikt jau darīju, varbūt arī pirms tam.

Tas vēl nav nekāds sasniegums, internetā var atrast reportus par "vairāk nekā 30 gadu, un ne reizi neesmu ascendojis". Tai pašā laikā šoreiz, pēc dažiem desmitiem neveiksmīgu iesākumu, uzvaras gājiens bija diezgan viegls un garlaicīgs pēc pirmās trešdaļas.

Šis veido interesantu natural experiment. Nav pamata domāt, ka šajā laikā es būtu kļuvis gudrāks. Nav arī iemesla domāt, ka praktizēšanās ir tas, kāpēc mani spēlēšanas rezultāti ir tik ievērojami labāki. Salīdzinājumam, ja es daru ar kādu darbu saistītu lietu labāk, tad tas visai iespējams ir tāpēc, ka esmu vienkārši ievingrinājies to darīt labāk. Savukārt ar nethack spēlēšanu esmu nodarbojies pārāk epizodiski un nenopietni, lai tā būtu.

Kas TAD ir mainījies?

Man vairs nav tāda blind optimism, kāds bija agrāk. Domāju determinisma un varbūtību kategorijās, skatos objektīvi. Cilvēki to uztver kā pesimismu, jo objektīvs vērtējums sabiedrībā skaitās depresīvs, cinisks, vai nepieklājīgs atkarībā no situācijas.

Otrais - mani ietekmēja izlasītais, ka "nethack ir riska menedžmenta spēle", drīzāk šahs nekā Quake. Mērķis nav nogalināt visu, kas kustas, bet izdzīvot. Doing the best of what you can with whatever means you have.

Bet pats galvenais - wiki. Paralēli spēlēšanai nepārtraukti to lasīju, mācījos nethack faktus un spēlēšanas stratēģijas. 2004. gadā nekādas nethack wiki nebija, tāpat kā nebija Stack Exchange, reddit un citu lietu. Arī tad bija cilvēki ar enciklopēdiskām zināšanām par spēli kas pareizās stratēģijas zināja, un būtu gatavi ar tām dalīties, bet viņiem nebija vieglas un parocīgas iespējas to darīt.

Internets kolektīvi padara mūs gudrākus. Es ar skaudību skatos uz nākamajām paaudzēs, kuras noteikti izaugs gudrākas par mums.
saiteatstāt nospiedumu