making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[15. Apr 2017|11:26]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Pavasaris te nav kā tās dažas intensīvās nedēļas ziemeļvalstīs, bet izstiepts un ilgstošs process, kas sākas ar sniegpulkstenīšu ziedēšanu februārī, turpinās ar visuresošajām narcisēm martā, ķiršiem un magnolijām ielu malās, un tādā garā dažādi koki zied vairākus mēnešus. Man šis laiks te šķiet daudz vairāk atbilstošs arhetipiskajam priešksstatam par "pavasari" rietumu kultūrā, salīdzinot ar LV notiekošo gadalaiku maiņas procesu. Vispār jau par to nav jābrīnās, jo LV tie kultūras arhetipi droši vien ir importēti.

Image and video hosting by TinyPic
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
From:[info]imago_dei
Date:15. Aprīlis 2017 - 17:31
(Link)
kāds ir arhetipiskais priekšstats par pavasari r-kultūrā?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:15. Aprīlis 2017 - 21:03
(Link)
Es domāju kaut vai to, kā gadalaikus pasniedz skolu mazajām klasītēm domātajos tekstos. Arī pasakās, arī pieaugušo kultūrā - gleznās, dzejā... Īsos vārdos grūti noformulēt.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:15. Aprīlis 2017 - 21:04
(Link)
Bet šis gadalaiks šejienei piestāv vislabāk. LV tā manuprāt ir ziema.
From:[info]imago_dei
Date:15. Aprīlis 2017 - 22:24
(Link)
vadoties no šaurās dienvidu gala pieredzes, sacītu, ka te ir tikai 2 gadalaiki - minētais izstieptais pavasaris un vēl izstiepts rudens. sniegu, kas nonāk līdz zemei neizkūstot, pieredzēju 1 reizi. un dažas īpaši siltas dienas vasarās. lv ziema ar mirdzošajiem sniega kristāliņiem un gurkstošajām kupenām ir kkas, ko tikai atcerēties.