making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

I love you, robot 13. Apr 2017|21:01

gedymin
https://www.youtube.com/watch?v=h1E-FlguwGw

Visiem saprātīgajiem cilvēkiem vajadzētu pārstāt glorificēt robotus. Man šķiet, pie vainas ir visādi rakstnieki un scenāristi. Viņi ātri vien apjauta, ka roboti kā vienmēr sliktie tēli - tas ir garlaicīgi, tāpēc vajag rakstīt par "acīmredzamo-neticamo": labiem, iejūtīgiem robotiem, kas vēlas līdzināties cilvēkiem. Tas pats Azimovs un neskaitāmi citi. Uz katru slikto terminatoru ir kāds labais terminators. Bet pat sliktie terminatori nekur tālu nav aizgājuši, viņi tikpat lielā mērā līdzinās cilvēkiem, tikai sliktiem. No cilvēkiem domāšanā atšķirīgi roboti - tas nesaprotami un garlaicīgi vienlaikus, sižeta komerciālā vērtība kļūst pilnīgi nekāda.

Patiesībā, protams, tas ir tikai antropomorfisms, līdzīgs visiem tiem saprātīgajiem, runājošajiem dzīvniekiem pasakās un stāstos. Līdzīgā kārtā pirms simt-divsimt gadiem sabiedrības sliktās bioloģijas zināšanas izmantoja dažādi par naturālistiem nomaskējušies autori, rakstot stāstus par Wood Folk, brīnumiem, ko pastrādā dzīvnieki, kad tos neviens neredz.

Robots nav ne draugs, ne ienaidnieks. Tas ir rīks vai arī traucēklis. Jebkurā idiotā, pat dzīvniekā, nu kaut vai sunī, ir nesalīdzināmi vairāk cilvēciskā nekā metāla kastē. Kad boti kļūs par ikdienas sastāvdaļu, bērnišķīgās fantāzijas par tiem aizmirsīsies.

Tai pašā laikā nedraudzīgs "robots" ar universālu AI būtu nesalīdzināmi bīstamāks par jebkuru psihopātu. Jebkuram no cilvēku līderiem ir pastāvīga vajadzīga iztēlot sevi kā labo spēku, gan pašiem sev, gan apkārtējiem, lai leģitimētu varu. Putins, Tramps, Hitlers - viņi visi par sevi domā kā par labajiem puišiem. Nav mans nolūks to apstrīdēt vai definēt, kas ir "labs", būtiskais ir tas, ka šāda prasība atsijā absolūti lielāko daļu no efektīvākajiem ceļiem mērķa sasniegšanā. Droši vien šim pat neeksistē šāda "Good is Inefficient" Tv Trope, jo fikcionālie ļaundari ir patētiski neefektīvi tās pašas cilvēciskās "vajadzības tikt attaisnotam" dēļ - vai citādi viņi būt ar noslieci teikt runas, pirms nogalināt sagūstīto varoni?

Iedodiet robotam tiesības, savu autonomiju - viņš par to nedomās vispār.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..