making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[12. Sep 2016|16:58]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
http://slatestarcodex.com/2016/09/12/its-bayes-all-the-way-up/

Lieliski - Beijess, neirozinātne un psihiatrija visi kopā. Autors spekulē par to, kā ir, ja pieņem, ka psihe ir Beijesa aģents - kā tādā gadījumā varētu iekšēji justies un ārēji izpausties sistēmiskas novirzes Beijesa prioros no neirotipiskās normas?

Pārāk spēcīgi priori varētu būt autisma izraisītājs, savukārt nepietiekoši spēcīgi - paranojas / šizofrēnijas. Pirmajā gadījumā sensorajiem datiem ir pārāk liela varbūtība nojaukt "iekšējos modeļus", tāpēc autisti izvairās no stimuliem un komunikācijas. Otrajā gadījumā visi dati var tikt izskaidroti kā daļa no jau esoša iekšējā modeļa, daļa no grandioza naratīva - tas ir, nejaušs virsraksts avīzē kļūst par pierādījumu ķirzakcilvēku sazvērestībai pret tevi.

Savukārt vienlaikus pavājināti priori un pastiprināti sajūtu dati var izskaidrot halucinācijas, kā zem LSD - nejauši sensorie "trokšņi" tiek interpretēti kā grandiozā naratīva daļa.

Es vēl varu piebilst, ka izskaidrojums tam, ar ko neirozinātnes līmenī atšķiras eksaktais vs. humanitārais domāšanas veids arī varētu būt līdzīgs.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]watt
Date:12. Septembris 2016 - 20:48
(Link)
ja aģents, tad Aijo Beness!
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:12. Septembris 2016 - 20:53
(Link)
Secinājums - visi ir traki.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:12. Septembris 2016 - 22:03
(Link)
Thx, lasu, iekomentēšu savus divus centus, kad būšu izlasījis un apdomājis.