making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[4. Jul 2016|20:29]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Visas zinātnes* ir līdzīgas, bet matemātika citāda. Ja esi iemācījies principus vienā nozarē, tad vienīgais lielais šķērslis read only režīmā piekļūt citai nozarei būtībā ir svešās nozares specifiskie termini. Ir reālistiski mēģināt lasīt un saprast publikācijas vai disertācijas, paralēli gūglējot nepazīstamos terminus. Matemātikā virspusēji skatoties ir līdzīgi, tikai atšķirība ir tāda, ka viena matemātiska termina apgūšana var prasīt mēnešus vai gadus. Matemātikas termini apraksta kaut kādā ziņā būtiski jaunus objektus / domu tēlus, nevis intuīcijai jau pazīstamas lietas.

Matemātiķi ir zinātnieku zinātnieki:
- cilvēki ne īsti saprot, ar ko nodarbojas zinātnieki. Zinātnieki ne īsti saprot, ar ko nodarbojas matemātiķi.
- intelekta atšķirība starp vidusmēra cilvēku un zinātnieku ~ atšķirība starp vidusmēra zinātnieku un pētniecības matemātiķi
- zinātnieki nāk no visdažādākajām vidēm; matemātiķi bieži nāk no ģimenēm, kur viens vai abi vecāki ir akadēmiķi, bet varbūt kļūdos.
- zinātniski atklājumi var atstāt gigantisku ietekmi uz apkārtējo pasauli. Matemātiski atklājumi var atstāt gigantisku ietekmi uz to, kā tiek formulētas un pierādītas zinātniskās teorijas.
- lielākā daļa zinātnes rezultātu ir ar neskaidru pielietojuma potenciālu reālajā dzīvē. Lielākā daļa matemātikas rezultātu ir ar neskaidru pielietojuma potenciālu vispār jebkur.
- stack exchange vienīgi matemātikai ir divi portāli - math overflow profesionāļiem un math stack exchange visiem pārējiem.

Zinātnieki labprāt pieņem praksē studentus. Iespējams, lieta ir tajā, ka daudzās jomās pētniecība ietver arī daudz darba ar rokām, ne tikai ar galvu - ne gluži kolbu skalošana, bet eksperimentu veikšana, koda rakstīšana, lodēšana, shēmu veidošana un testēšana prasa daudz darba un laika. Nav nekas neparasts studentiem kļūt par publikāciju līdzautoriem vai pat pirmajiem autoriem.

Matemātiķi nelabprāt pieņem praksē studentus. Matemātiskajās publikācijās autori rindojas alfabētiskā secībā: netieši tiek izdarīts pieņēmums, ka visi autori ir devuši būtisku, līdzīgu ieguldījumu - intelektuāli radošu ieguldījumu, nevis tikai rakstījuši kodu vai skalojuši mēģenes (nav jau tā, kas tas būtu gandrīz viens un tas pats, bet tas nav būtiski). Matemātiskajām publikācijām bieži vien ir vispār tikai viens autors. Matemātikas studenti pavada lielāko daļu laika, apgūstot vairāk nekā simts gadu vecus rezultātus, un gluži vienkārši nespēj saprast lielāko daļu vārdu pašreizējās matemātikas publikācijās.

Ir labi un slikti nebūt matemātiķim.

[*] - "science" - akadēmiskās nozares, kurās tiek izmantota zinātniskā metode. Tas, ko māca humanitāro un mākslas zinātņu fakultātē angliski būtu, šķiet, liberal arts.
saiteatstāt nospiedumu