making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[29. Jun 2016|23:00]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Zinātne - tas ir kaut kas cits. Vispārējais sabiedrības pastāvēšanas mods ir patērēšana. Kopš bērnudārza notiek sacensība par būšanu labākajam patērētājam - sākumā izrādot vecāko nopirktās mantiņas un drēbes, pēc tam pusaudža vecumā salīdzinoties ar mūzikas gaumi, stilu un pat draugu izvēli. (Cool kids tusē viens ar otru ne /tikai/ kaut kādas dziļas iekšējās saskaņas dēļ, bet lai viens otram un citām grupā izrādītu savu piederību cool kids grupai.) Pieaugušajiem fokuss mainās - salīdzināties vairs nav tik aktuāli, tāpēc mēs patērējam, lai izklaidētos.

Tad daži sāk nodarboties ar zinātni un pēkšņi nonāk pilnīgi citā pasaulē: tādā, kurā vari nodarboties ar kaut kādu mazāko sīkumu, kurš nevienam ārpus tavas jomas neinteresē, pie tam nodarboties ar to gadiem, un būt tikpat veiksmīgs kā pētnieks tēmā, kura pastāvīgi ir mediju fokusā. Vēl vairāk, pārāk liela publicitāte pārējo akadēmiķu vidū rada skepsi biežāk nekā skaudību.
Sabiedrībai nesaprotams / mazsaprotams darbs tiek uzskatīts par attaisnojamu un vajadzīgu, ja vien tas risina "īsta problēmas" pēc peer expertu domām. Jā, "neinteresantu" darbu nevar publicēt Nature vai Science, un tie zinātnieki, kas risina tikai tādas neinteresantu problēmas, nekļūst slaveni. Bet ierindas zinātnieku ir daudz vairāk nekā slavenību, un tas ir normāli. Pat ierindas zinātnieks (tāds, kāda disertācijas aizstāvēšana aprakstīta te: http://www.refal.net/zashchita.html) tomēr dod nelielu ieguldījumu pasaules zināšanu palielināšanā - kas ir daudz vairāk, nekā var par sevi var teikt gandrīz jebkurš cits, piemēram, žurnālists, skolotājs, uzņēmējs vai politiķis. Sleja par aktuālām sabiedrības problēmām izraisīs daudz lielāku viļņošanos nekā pētījumus par CO2 līmeņa ietekmi uz sūnu fotosintēzi, kuru izlasīs divi trīs, bet sūnu fotosintēze atšķrībā būs aktuāla arī pēc miljons gadiem.

Problēma ar zinātni ir cita - ja patērējot vai reflektējot mēs varam zināmā mērā kļūt par to, kas vēlamies būt (vai vismaz projicēt savas vēlmes uz to), tad zinātne simply does not care about you. Zinātniskajos rezultātos ir labākajā gadījumā tikai niecīgs pētnieka personības nospiedums. Jā, zinātne rada, bet radītais nevis emanē no radītāja iekšējās pasaules kā mākslā, bet tiek "noskaldīts" no objektīvi pastāvoša realitātes granīta. Laboratorijas darbs ir soul crushing tieši šīs alienation dēļ.
saiteatstāt nospiedumu