making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[28. Feb 2016|13:35]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tagad jau esmu pārcelšanās procesā (uz UK), tāpēc apdomāšu un uzrakstīšu kopiespaidus no Zviedrijas.

Kas patika:

* daba. Cilvēki te atpūšas pie dabas katru nedēļu - skrien un brauc pa mežu, jahto, brauc ar laivām, dzīvo tūristu mājiņās ezeru malās un jūras salās. Sēnes un ogas lasīt gan latvieši ir čaklāki :)

* allemansrätten. Visu iepriekšminēto ir pilnīgi legāli un parasti arī pieņemami darīt pat uz privātīpašnieku zemes. Var pat uzsliet telti. Kur vēl pasaulē ārpus Ziemeļeiropas tā ir?

* drošības sajūta. Izriet no skandināvu savstarpējā respekta pret citiem, niknu suņu un dusmīgu privātīpašnieku trūkuma dēļ (skat. iepriekšējo punktu) un no vispārējās sistēmas sakārtotības.

* cilvēki. Zviedri ir bieži vien nopietni ieinteresēti domāt un rīkoties tā, lai visiem iesaistītajiem būtu labāk. Tas padara viņus caurmērā par man daudz labāk saprotamiem un patīkamākiem cilvēkiem nekā tautieši.

* sistēma. Sistēmas tur bieži vien ir pašoptimizējoša - iesaistītie regulāri savācas un kopīgi apspriež, kā to varētu uzlabot. Metode, kura, protams, strādā tikai iepriekšējā punkta dēļ. Lūk, veids, kādā dzīvot.

* ceļi. Viens ikdienā vislabāk Piemērs tam, kā sakārtotas sistēmas rezultāts izskatās dzīvē. Par spīti tam, ka Zviedrijas ceļiem ir tieši tās pašas problēmas, kas Latvijas - klimats un relatīvi mazais apdzīvotības blīvums - tie ir sakārtoti pat ne tik daudz vienkārši lieliskā, kā tieši labi pārdomātā veidā, pielietojot lielu daudzumu inženierisko triku. Daudziem no šiem trikiem būtiskākais ir nevis līdzekļi, bet zināšanas un vēlme tādus ieviest. Audiālās joslas, maiņu vien/divas joslu ceļi (būtu ideāls risinājums Tallinas šosejai līdz Saulkrastiem), trošu ierobežojumi, līdzens asfalts, žogi gar šosejām. Pilsētās apbrīnojams daudzums koptu veloceliņu.

Lūk, kā nejauši sanāca secīgi aprakstīt punktus tādā virtuous cycle. Viens pozitīvais aspekts noved pie cita: sistēma strādā labi, jo cilvēki tai uzticas, uzticība tiek attaisnota, jo sistēma strādā labi un vēsturiski ir pieņēmusi pareizus likumus, lai tādu stāvokli saglabātu.


Kas nepatika:

* dzīvesvietas problēma. Tas ir dzīvošanai piemērotu planētas Zeme teritoriju tipiskais trūkums - tajās gribētu dzīvot daudz vairāk indivīdu, nekā ir mitekļu. Tādas gribēšanas rezultāts ir iedzīvotāju koncentrācija - mazās pilsētas un ciemati Zviedrijā palēnām mirst tāpat kā Baltijā, bet īpašums vai first hand contract īrei lielāku pilsētu tuvumā ir tāds kā izredzētā statuss. Regulāra pārvākšanās ir iebraucēju realitāte.

* birokrātija. Sistēma strādā labi un viegli panākt visu vēlamo, ja esi tajā visā iekšā. Ja esi jaunpienācējs, sevišķi vēl tāds, kas nezina valodu, tad ir grūti nonākt līdz tam līmenim, kurā saproti, kas tieši jādara, lai panāktu vēlamo. Tieši tās pašas labās atstrādātības dēļ, jo sistēma pieņem, ka visi jau visu zina.

* klimats. Īsumā - tāds pats kā jau redzēts, tikai tumšais gadalaiks vēl tumšāks. Sniegs centrālajā Zviedrijā ir sastopams ne vairāk un bieži vien mazāk nekā LV :( Var braukt uz ziemeļiem, bet tas izrādās ir sasodīti tālu - Francija atrodoties tuvāk Stokholmai nekā paši ziemeļi. Un kalni Zviedrijā izskatās garlaicīgi, salīdzinot ar alpiem vai Norvēģiju.

* vilcienu satiksme ir apbrīnojama. Vainojiet ekonomisko liberalizāciju.


Kas mani pārsteidza:

* zviedri uztver savu valsti par tādu kā ne īpaši lielu un nozīmīgu Eiropas provinci. Viņi, kā jau pragmatiski ētiski racionālisti, ne īpaši lepojas ar savu "century of Sweden as a great power" (Gustavs Ādolfs un citi), ne arī savu mūsdienu paraugvalsts imidžu, pat ne ar tādiem apskaužamiem panākumiem kā divsimt gadu miera (aptaujātie zviedri uzskata, ka neitralitātes saglabāšana ir prasījusi no viņiem pārāk daudz kompromisu). Viens tipisks piemērs tādam kulturālam provinciālismam ir fakts, ka zviedru valoda ir apbrīnojami pilna ar aizguvumiem, un tā iegūst jaunus anglicismus tādā tempā, kāds latviešu valodniekam liktu šausmās paģībt. No (senākā) franču aizguvumu blīvuma redzams, ka tāda tendence nav nekas jauns - un vai tad tauta ar lielu nacionālo pašapziņu importētu karaļu dzimtu no Francijas?
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 16:28
(Link)
Varbūt arī tieši tā, ko lepni mēdz dēvēt par "nacionālo pašapziņu" (bet kas praksē nereti mēdz izpausties, kā iedomīgs pāķisms), trūkums ir tas, kas viņiem ir ļāvis nezaudēt paškritisku skatu uz sevi un uzturēt līmeni?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Februāris 2016 - 16:43
(Link)
Uzturēt sevi līmenī viņiem palīdzēja izvairīšanās no pasaules kariem un kulturāli homogēna sabiedrība. Analoģiski kā pārējai Skandināvijai vai Šveicei. Cik nu uz ilgu laiku vēl gan ir jautājums.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 16:53
(Link)
Šveice un kulturāli homogēna sabiedrība? Tu to par valsti, kurā ir trīs oficiālās valodas un kurā atsevišķiem reģioniem var būt daudz vairāk kulturāli kopīga ar attiecīgo kaimiņvalsti, nekā ar pārējo Šveici?

Un kopš kura laika Dānija, Norvēģija un it sevišķi Somija "izvairījās" no pasaules kariem?
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:28. Februāris 2016 - 18:52
(Link)
Šveicē ir pat četras oficiālās valodas :)
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 20:01
(Link)
Trīs vai četras - who cares. Tāpat homogēna un punkts. :P
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Februāris 2016 - 22:21
(Link)
Laiks iepazīties ar jēdzienu ''kultūra''. ASV visi izņemot nelegālus meksikāņus, runā angļu valodā, bet ASV nav kulturāli homogēna. Pat ne tuvu. Šveice ir.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 22:25
(Link)
Tieši tādēļ - pat vienota valoda negarantē homogēnu kultūru, bet tu deklarē par kulturāli homogēnu dažādās valodās runājošu sabiedrību. :)
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Februāris 2016 - 23:35
(Link)
Vienota valoda negarantē monokulturālu nāciju tā pat kā multivalodība to neizbēgami nekavē. To nosaka tradīcijas, vērtības un mentalitāte.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 23:46
(Link)
Tad Šveice sanāk ir tikpat monokulturāla, cik visa Rietumeiropa.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:29. Februāris 2016 - 07:27
(Link)
Principā jā. Vismaz līdz neseniem laikiem, kuru procesā viss tas OPā slavinātais jaukmīļais ordnungs izveidots.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:29. Februāris 2016 - 09:32
(Link)
Pat neskaldot matus par terminoloģiju - kāds tad ir pamats īpaši izdalīt Šveici & Skandināviju?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:29. Februāris 2016 - 09:50
(Link)
Jo tās ir ''labklājības valstu'' etalons pat uz pārējās ''vecās'' Eiropas fona un atbilst manis minētajiem kritērijiem. Salīdzinot ar Dienvideiropu, nemaz nerunājot par Austrumeiropu, tās ir bijušas kā klusi, idilliski ciematiņi, kuriem bija ļauts attīstīties drošā izolētībā no ārējām turbulencēm un iekšējas sašķeltības.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:29. Februāris 2016 - 09:55
(Link)
Hmm. Kādēļ tavuprāt piemēram Portugāle neatbilst šim kritērijam?
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:29. Februāris 2016 - 11:16
(Link)
Nuss, Portugāle veiksmīgi izvairījās no pasaules kariem un ir kulturāli un etniski homogēna sabiedrība. Bet, tā kā šajā gadījumā šie kritēriji nav nekādi veicinājuši valsts uzplaukumu, to atmet, lai nebojā statistiku. ;)
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:29. Februāris 2016 - 11:22
(Link)
Viņi nav ārieši. :(
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:29. Februāris 2016 - 11:23
(Link)
Un varbūt tas ir likumsakarību apstiprinošais izņēmums. :P
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:29. Februāris 2016 - 10:01
(Link)
Un Somija (kura no tā reģiona valstīm ir karos atrāvusies vissmagāk) īpaši neatpaliek no Skandināvijas līmeņa. Vai tas tev neliek aizdomāties par to, ka tavs skaidrojums varētu būt maigi izsakoties aiz matiem pievilkts?
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:29. Februāris 2016 - 13:55
(Link)
Nu es taču jau atzinu, ka būs vien jums taisnība. Ziemeļu kungu rase uberr alles.//:=I
Dienvidniekiem vienmēr bijis tā pašvakāk ar darba ētiku, tāpēc laikam nav Vidusjūras zemes tādas leiputrijas.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Februāris 2016 - 19:31
(Link)
Jā, Šveice ir kulturāli homogēna. Atšķirības sardeļu taisīšanas metodēs dažādos reģionos neskaitas.

''Un kopš kura laika Dānija, Norvēģija un it sevišķi Somija "izvairījās" no pasaules kariem?''

Kopš tā laika, kad to teritorijās tas nenotika un neviens netika okupēts/aneksēts.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 20:06
(Link)
Pat nezinu, ko lai atbild cilvēkam, kurš valodas un kultūras atšķirības reducē uz sardelēm un nav informēts, ka Dānija un Norvēģija II pasaules karā tika okupētas, kā arī Somija ar PSRS paguva izkaroties pat pa divi lāgi.
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:28. Februāris 2016 - 20:15
(Link)
Bet mums ir cerība! Ja nieka 70 gadus pēc Otrā pasaules kaŗa cilvēki ir spējīgi apgalvot, ka mūžsenie naidnieki francūži un vācieši viens no otra atšķiŗas tikai ar sardelēm, tad mums ir visas iespējas nonākt līdz tam, ka latviešiem un krieviem vienīgie kašķi būs par to, vai rupjmaizei likt klāt ķimenes vai kardamonu.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Februāris 2016 - 20:33
(Link)
Points ir tāds, ka neraugoties uz kaut kādiem nenozīmīgiem kašķiem, Šveicē nekādas ''balkanizācijas'' nav bijis un ar kulturālu homogenitāti jāsaprot vienotas vērtības, saskaņā ar kurām dzīvo attiecīgās valsts pilsoņi.

Somija vismaz formāli nav Skandināvija un es to vispār nepieminēju. Bet pat attiecībā uz to, tā pat kā Norvēģiju augstāk minētas attiecas. Pasaules kari to sabiedrības gandrīz neskāra. Partizāņu kari kalnos un daži gadi vācu okupācijā nav tas pats, kas pakļaušana genocīdam un 70 gadi zem bidlu zābaka.
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:28. Februāris 2016 - 20:53
(Link)
Uh, cik ātri no "Skandināvijā nebija okupācijas" nonācām līdz "daži gadi okupācijā" :) Varbūt vēl mazliet, un nonāks arī līdz tam, ka 2. pasaules kaŗš un nez cik vēl francūžu-vāciešu kaŗu gadsimtu gaitā nav "nenozīmīgi kašķi". Un tad var apjautāties par to, kāpēc tie nesamierināmie vācieši/francūži Vācijā un Francijā līdz pat 1945. gada beigām dzīvoja naidā, bet Šveicē kaut kā pamanījās sadzīvot. Zinkā, varbūt pat gadsimtiem seni ienaidnieki var dzīvot vienā konfoiderācijā, ja viņiem attiecīgās valstis nemočī, ka tie tur otri ir pavisam citām vērtībām un vispār necilvēki.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 21:18
(Link)
Un nez kādēļ par Somiju (kuru ar mēdz pieskaitīt pie Skandināvijas, lietojot minēto jēdzienu plašākā nozīmē) cilvēks atrunājās tikai tad, kad tika atgādināts, ka tur tomēr karš notika. :)
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Februāris 2016 - 21:31
(Link)
Matu skaldīšana. Skandināvijā nebija okupācijas ir korekts apgalvojums. Nekādas tālākas sekas nenesoša, īslaicīga varas pāreja no viena militāra korpusa uz citu tiešas kara darbības laikā ir rutīna. Kā Skandināvija tā Somija nekad nav zaudējušas savu neatkarību, to infrastruktūra nav izpostīta un to tautas/kultūra nav metodiski iznīcinātas vai aizvietotas ar ko svešu kā tas bija ar bidliskās savienības upuriem.
Tas, ka šādi apstākļi ir laba augsne sakārtotai valstij un sabiedrībai ir tikai loģiski. Ir iebildumi?

Franku un ģermāņu starpvalstiskās razborkas nemaina faktu, ka Šveice ir kulturāli homogēna un nav cietusi kara vai okupācijas sekas.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 22:28
(Link)
Par okupāciju - tipisks "No true Scotsman" arguments.

Ja nesaprati, paskaidrošu - ir citas Eiropas valstis, kuras ar karā tik ļoti necieta, bet kuru iedzīvotāju dzīves apstākļi nav ne tuvu tik labi, kā Skandināvijā un Somijā. Tādēļ ir muļķīgi visu noreducēt uz kara neesamību, kulturāli homogēnu sabiedrību, vai citiem tavā galvā tapušiem kritērijiem.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Februāris 2016 - 23:38
(Link)
Tak i biķ. Tie būs āriskie ūbermenšu gēni. ^-^
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:28. Februāris 2016 - 23:43
(Link)
Nu bet arī īstenus āriešus tur neciena. Lūk, nabaga Breiviku aiz restēm liek. :(
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:29. Februāris 2016 - 11:10
(Link)
Apskaties vārdnīcā, kas tieši ir "okupācija". "Skandināvijā nebija okupācijas" ir aplams apgalvojums, ja vien ar Skandināviju un okupāciju saprot to, ko parasti ar šīm lietām saprot.

Protams, ja tev ir pašam sava okupācijas definīcija, kas paģēr "metodisku iznīcināšanu", "infrastruktūras nopostīšanu" un "bidlisko savienību" (nevis "svešas valsts sagrābšanu ar militāru spēku un pārvaldes iekārtas aizstāšanu ar savu"), tad šādā paša konstruētā valodiņā tu vari izteikt visādus apgalvojumus. Tomēr es gan neteiktu, ka neizpratne par it kā vispārpieņemtu vārdus lietošanu citā nozīmē ir "matu skaldīšana".
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:29. Februāris 2016 - 11:19
(Link)
Ja cilvēks ar Skandināviju saprot tikai un vienīgi Zviedriju, tad jau viss pīrāgos. Un ja jau var idejas vārdā pamainīt ģeogrāfiju, tad kaut kādas tur štrunta definīcijas vispār ir nieks. :)
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:29. Februāris 2016 - 13:47
(Link)
Paldies, es pārzinu definīcijas. Ja līdz autisma līmenim novesta burta kalpība tiešām ir viss tavs arguments, lai pielīdzinātu īslaicīgu Skandināvijas valstu okupāciju, kas ilgtermiņā atstāja ZERO sekas, PSRS un Austrumu bloka okupācijas režīmiem, tad iesaku atpūsties vairāk.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:29. Februāris 2016 - 14:27
(Link)
Straw man - neviens, izņemot tevi pašu nesalīdzina Skandināvijas valstu okupāciju II pasaules karā ar Baltijas valstu okupāciju. Tas, ka tu to vispār piesauci ir tikai kārtējais apliecinājums tam, ka Godwin's Law Latvijā darbojas arī nedaudz modificētā versijā. :D
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:28. Februāris 2016 - 20:08
(Link)
Ohohoo, mums ir darīšana ar cilvēku, kas uzskata, ka 2. pasaules kaŗa laikā Dānija un Norvēģija nebija okupētas un nekādas Somijas teritorijas netika aneksētas!!!
[User Picture]
From:[info]hessin
Date:28. Februāris 2016 - 18:56
(Link)
Pieļauju, ka neviens no zviedru labumiem nebūs UK :/. Un UK būs vismaz daži zviedru mīnusi (kas nav unikāli zviedriem, piemēram, dzīvestelpas trūkums/dārgums). Vilcienu satiksme gan varētu nebūt tik traka. Imho UK ir diezgan atšķirīga no kontinentālās Eiropas.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2016 - 19:23
(Link)
Pateicos par izpratni, jā, nejūtos īpaši laimīgs par pārcelšanos.
From:[info]narrenschiff
Date:28. Februāris 2016 - 22:44
(Link)
Lai vai kā būtu, tieši tas remdenums (ko tu sauc "ar visiem pa labam, labāk, lai visi būtu apmierināti") neiet pie sirds.