ziedu dalja |
Apr. 23rd, 2005|02:25 pm |
Plašāk pazīstamā kaperes garšviela ir ziedpumpuri (Flos Capparis), ko sauc par kaperiem. To iegūšanai kultivē vairākas ērkšķainās kaperes šķirnes, ko audzē Itālijā, Spānijā, Francijā u. c. valstīs. Ziedpumpurus novāc neizplaukušus; to krāsa ir no olīv- līdz tumšzaļai. Sijājot tos šķiro pēc lieluma, tad vītina ēnā un trīs mēnešus iztur sālī vai sālī un eļļā. Šādi sagatavoti kaperi ir tumšzaļi, zirņa lielumā, ar skābi sāļu, nedaudz vircoti rūgtenu garšu. Lieto sālītus vai konservētus etiķī vai eļļā. Ēdienam pievieno saberztus ar citām garšvielām vai sāli vai arī vienus pašus. Izmanto marinādēm, majonēzēm, aukstām uzkodām, aukstām mērcēm, zivju un gaļas salātiem, zivju, gaļas ēdieniem, vārītām olām. Kaperi ļoti labi der karstai baltai mērcei gaļas un zivju ēdieniem, tomātu ēdieniem un siļķu salātiem. Absolūti nešķiŗams salikums ir kaperi un anšovi. Gardēžu recepte ir siers, ko pasniedz ar kaperiem, kuri saberzti ar sāli un melniem pipariem.
Capparis herbacea
|
|