smth
par mākslu jeb esmu kašķīga vecene pusmūžā 
5th-Aug-2020 08:37 am
Stāsts būs par vienu manu fotogrāfiju.
Šo fotogrāfiju.

rapsis

Joprojām atceros, kā šī bilde tapa. Braucu uz laukiem pie vecākiem. Starp Rožupi un Sutriem satikos ar šiem tumšajiem mākoņiem. Braucu, skatījos pa logu, domāju par to, ka izskatās dramatiski skaiti. Kādu brīdi ar sevi tirgojos - apstāties vai nē. Man parasti ļoti nepatīk apstāties uz šosejas, lai kaut ko nofotografētu. Bet šoreiz bija tā, ka ceļš tukšs - neviens nebrauc, līdz ar to nevienam mans auto un es pati netraucēšu.
Apstājos, nofotografēju.. sāka līt pamatīgāk lietus un es metos atpakaļ mašīnā.
Man joprojām patīk šīs dramatiskais krāsu salikums.

Vakar vakarā, šķirstot purniņu grāmatu, pamanīju, ka bērnudārza un skolas biedrenei ir gleznu izstāde. Smukas klusās dabas un ainavas. Bet..ieraugot vienu viņas gleznu, bija sajūta, ka elektrības triecienu saņemu. "Tā ir mana fotogrāfija!" domās es iesaucos. Mēģināju vēl patirgoties ar sevi, sakot, ka teorētiski jau tādu skatu daudz kur Latvijā varētu ieraudzīt, bet tomēr zemapziņa visu laiku kliedza, ka tā ir mana fotogrāfija!
Kaut kā nedaudz šķērmi kļuva. Nē, nu var jau būt, ka viņa tiešām pati redzēja šo skatu un uzgleznoja to. Bet tomēr, ja tā ir mana fotogrāfja, tad man gribētos, lai man vismaz atļauju palūdz. No otras puses - pati vainīga, ka publiski purniņu grāmatā izlieku savas fotogrāfijas.
Cerēju, ka norakstīšana palīdzēs. Nekā. Joprojām par šo visu domāju. Jo īpaši tāpēc, ka par vienu manu fotogrāfiju - Trišas bildi, Līga savulaik lūdza atļauju to uzzīmēt...
Nezinu.. varbūt tiešām esmu kašķīga pusmūža vecene.

Nu, un noslēgumā "vainīgā" glezna:
glezna

gleznas
Comments 
5th-Aug-2020 09:24 am
Viss,kas ir publiski izlikts bez "kopīraitiem",var tikt nosperts, tāpēc piktoties nav pamatoti. Tikpat labi šis rapšulauks ir iedvesmojis vēl kādu sauju mākslinieku, tikai nezini par gleznu eksistenci. Ja pārdos savus rapšus par bargu naudu, tad pieprasi kādu pudeli vīna kompensācijā,un būs jau labi:)))
5th-Aug-2020 10:04 am
Nē, nu es to visu ļoti labi saprotu. Tikai kaut kā... jocīgi. Ja vēl pilnīgi svešs cilvēks būtu..
Ai, nav vērts! :>
Ja jau tik ļoti patīk bilde, lai nu cilvēki skatās un priecājas. Pozitīvas emocijas ir svarīgākas.
5th-Aug-2020 09:27 am
Anonymous
Tā uzmetot skatu jau, protams, neva rnovērtēt tās gleznas, bet pēc tām bildēm, ko var redzēt, liekas, ka tie mālējumi ir amatierisks sūds. Un TĀ glezna ļoti izceļas un neiederas. Līdz ar ko es teiktu, ka brutāli uzgleznota TAVA BILDE. Es pat nez - vai šo var un vajag izrunāt. Es ar to cilvēku vnk pārtrauktu sakarus. Jo nu priekš kam.
5th-Aug-2020 10:09 am
Es uzsitu ziņu viņai ar tekstu, ka man viens viņas gleznojums ļoti atgādina manu vienu fotogrāfiju. Atbildes nav. :>
5th-Aug-2020 10:26 am
pareizi darīji! Tālāk jau varēsi skatīties ko/vai atbildes un domāt, ko ar šo darīt.
5th-Aug-2020 10:32 am
Es jau sāku domāt, ka varbūt tieši to fotogrāfiju uzlikt savam profilam sejas grāmatā kā "titulbildi". Kopīgie paziņas varēs aizdomāties... :D
5th-Aug-2020 10:42 am
nju var arī tā, ja neatbild :D
5th-Aug-2020 12:33 pm
laba doma :)
5th-Aug-2020 10:24 am
visi darbi ir pārgleznotas fotogrāfijas, katra kaut kur citur noskatīta (nočiepta), priekš mākslinieka tas nav nedz labi, nedz profesionāli, bet vidusmēra skatītājs to diez vai sapratīs.
un te ir mans mūžīgais cepiens par skatītāju/ patērētāju izglītotību :)
5th-Aug-2020 10:32 am
:)) Vidusmēra noteikti skatīsies un vērtēs pēc principa: "ir smuki-nav smuki; patīk-nepatīk; pieliktu sev pie sienas-nepieliktu sev pie sienas". :)

Par izglītotību un sagatavotību es arī parasti iecepos. Ne tikai izstādēs, bet arī teātros, lasot grāmatas utt. :>
5th-Aug-2020 10:41 am
Tāpēc mani tracina visi šie "kursi" aļa "glezna trīs stundās", jo iemāca smuki pārzīmēt kaut kur i-neta dzīlēs ieraudzītas fotogrāfijas, nevis skatīties un radīt pašam. Un deformā mākslas/ mākslinieka jēdzienu pašos pamatos. Par kompozīcijas izpratni vispār nerunāsim, cik pavirši fotogrāfēts (nedomāju tavu darbu), tik šķībi pārzīmēts.
Dažus gadus atpakaļ, starp citu, bija precedents Liepājas muzeja Rudens izstādē, kad šāda fotogrāfiju pārzīmētāja tika iesūdzēta par autortiesību pārkāpumu, bet acīmredzot nepietiekami skaļi, lai saprastu, ka tā darīt nedrīkst.
5th-Aug-2020 10:53 am
Es jau nepretendēju uz augsto mākslu arī. :))) Tāpēc kritiku uztveru ļoti veselīgi. :))
Bet par šobrīd populārajiem kursiem.. Ja godīgi, kādus pāris gadus atpakaļ, kad pamanīju, ka visi iet un mācās, pajautāju vienai paziņai kā ir. Viņa tieši to pašu, ko Tu teica - dažās stundās iemāca Tevi smuki pārzīmēt un "māksla rokā".
Pārzīmēt nav tas pats, kas pašam radīt no nulles. Pašam ieraudzīt vai izdomāt, vai iztēloties un tad uzlikt uz papīra, audekla vai cita materiāla. Tāpēc arī atteicos no idejas "pagleznot". Radīt var arī citos veidos.
No otras puses, var jau būt, ka "cilvēkiem no laukiem" neko jau citu nevajag kā smuku bildīti...

Hmm, par Rudens izstādi tiešām nebiju dzirdējusi. Tātad nav bijis skaļš skandāls. Jāiet pameklēt interenta dzīlēs, varbūt kaut kas atradīsies. :)
5th-Aug-2020 10:57 am
atslēgas vārds varētu būt "melnais jērs" vai kaut kā tamlīdzīgi
5th-Aug-2020 10:59 am
Paldies! :)
5th-Aug-2020 12:34 pm
Nez...es [info]scoupe vienmēr palūdzu atļauju pirms nofenderēju, lai uzliktu desktopam...tīri, nez, cieņu izrādot.:)
5th-Aug-2020 12:38 pm
Viņam foršas bildes! :)
5th-Aug-2020 12:40 pm
Nenoliedzami!
This page was loaded Apr 24th 2024, 9:42 am GMT.