There's life - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
re:

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Oct. 7th, 2007|12:36 am
eerenpreiss
Braucot pāri Salu tiltam, atkal jau atminējos nu jau pusleģendāro Gulbja Kritienu, un sāku fantazēt.

Viena no pilsētu iezīmēm ir to veidojošās daļās (ielās, kvartālos, celtnēs, cilvēkos) per se ietvertā anonimitāte un pat savdabīga neizzināmība. Trūkst laika dziļākiem meklējumiem, kas acu notvertajiem skatiem piesietu ko vairāk par iespaidiem, personīgajām atmiņām, vēstures kripatām – un arī tām ne vienmēr, jo pilsētnieku iezīme ir ekipējumā esošie spēcīgie uztveres filtri. Stencili un grafiti, un vecu afišu lēkšķes ir vienīgās, kas liecina par jaunāko laiku vēsturi, bet arī tā ne vienmēr ir lokalizēta, tieši tās apkaimes sienām svarīga.

Tad, lūk, kas veido Ideju – nepieciešama pilsētvietu personalizācija, atgādinot notikumus tajos vai ļaujot veidot jaunas, pavisam cita līmeņa asociācijas un piesaistes. Uz Salu tilta es gribētu redzēt norādi par Gulbja pārlekto margu posmu. Uz Vanšu tilta – atzīmi par kāpienu mēģinājumu skaitu vai maigu spekulāciju par kāpienu kā īpaši smagu vīriešu attīrīšanās rituālu, kas liegts sievietēm. Doma laukuma bruģī – ieskrāpētas labākās vietas, kur vērot Radiobalkona runuteicējus. Pie blokmājas Zolitūdē sētnieces atzīmi ar viņas karjeras laikā nolietotajām slotu vai attiecīgajai mājai pēdējos desmit gados izsisto logu skaitu. Uzkrāsotas sēru lentes vietās, kur nošauti/uzspridzināti uzņēmēji. Parku kokus vārdos, kas ļautu man pacelt acis un pateikt: „Re, Katrīnā vārna sēž”, etc., etc.

Pilsētas vienmēr var kļūt vēl subjektīvākas, vēl apdzīvojamākas, vēl atmiņā paliekošākas. Un arī nemīlamākas, un arī garlaicīgākas. Pilsētas, kā nekā, ir iespēju krustpunktu ķēpas.
link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.