There's life - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
re:

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Re:animācija - 04'-'09. Aug. 12th, 2009|04:25 pm

eerenpreiss
Paskaidrojošas piezīmes - parādes atlasē iekļautas no 2004. līdz 2008. (ieskaitot) gadam veidotas pilnmetrāžas animācijas filmas, nepretendējot uz pilnvērtīgu žanra apskatu; vērtēšanas sistēma - max. 5/5, attiecīgi par estētisko un 'saturisko' prieku.

"Bolt" (2008, ASV) - 5/4. Tik pārliecinošs Disneja zvēruļprodukts, ka atjaunoja ticību viņu ideoloģijas potenciālam.

"Wall-E" (2008, ASV) - 5/5. Visskaistākā visā maratonā. Interesants sci-fi zelta laikmeta idejas - pielūžņotas un pamestas zemes - turpinājums. Vienīgais, kas bija lieks - cilvēki.

"Shrek 2" (2007, ASV) - 5/4. Pirms skatīties pēdējo, bija līdz galam jāredz otrais. Nevīlos, izcilo policijšovu parodijepizodi skatīdamies atkal un atkal.

"Shrek the Third" (2007, ASV) - 4/2. Šaušalīga garlaicība. Vienīgie patiesie trīti - teātra iestudējums un new age Merlins. Šausmās gaidu vēl prognozētās divas daļas.

"Wallace & Gromit: The Curse of Were-Rabbit" (2005, Apvienotā Karaliste) - 5/5. Lieliska, tomēr nepameta sajūta, ka veidotāji pārāk daudz rēķinās ar starptautisko auditoriju, they could've been so much more British...

"Madagascar: Escape 2 Africa" (2008, ASV)" - 4/2. Atkal tie antropomorfie zvēruļi, phh. Filmu puslīdz iznes pingvīni un - visu cieņu - atļaušanās būt brutāli politnekorektumiem pret večiņu ģimenei domātā filmā (šo gegu izpildījums gan šausmīgs).

"Byôsoku 5 senchimêtoru"/"5 Centimeters Per Second"/ (2007, Japāna) - 5/4,5. Trīs novelēs dalīta filma par coming of age, ambīcijām, nenosūtītām vēstulēm un vilcieniem (jauktā secībā). Patika, pusžetons nost par beigu risinājumu.

"Persepolis" (2007, Francija) - 5/3,5. Vizuāli perfekta, bet garlaicīga Irānas liberālas pilsētnieku ģimenes atvases 'nepabeigtas' autobiogrāfijas ekranizācija. Biedējoši, protams, starp kultūrām lēkojoša jaunieša acīm vērot revolūcijas iesmirdušās sekas, bet galu galā paliek iespaids - viņa bez šīs interpretatīvās shēmas savā dzīvē būtu pazudusi vēl vairāk. Vārdu sakot, piesienos varonim un naratīvam. Ļoti vēlētos gan redzēt tikpat kvalitatīvu Irānas produktu, piemēram, par provinces puikas izaugšanu un iestāšanos Revolucionārajā gvardē.

"Vals im Bashir"/ "Waltz with Bashir"/ (2008, Izraēlal) - 4,5/5. Dokumentāla filma par kāda ekskareivja meklējumiem par savu vietu 1982. gada Libānas karā - paša atmiņa neko nav saglabājusi. Viegli sintētiskas klaustrofobijas sajūtas uzdzenošs kolosāls darbs, kas nav iesakāma skatītājiem ar vājiem nerviem.

"Paprika" (2008, Japāna) - šķiet, ka 5/3. Filma par tehnokrātiskas un tradicinonālas valsts iedzīvotāju apjukušajiem sapņiem (vairāk vispārināt nav iespējams). Ļoti grūti vērtēt, saturs tik mulsinošs, ka būs jāskatās vēlreiz, un tad droši vien zemāk par 5/4 nespēšu likt.

"Hauru no ugoku shiro"/"Howl's Moving Castle"/ (2004, Japāna) - 5/4. Steampunk fantasy, mangas un cenzētu Grimmu brāļu pasakas apvienojums! Tiesa, ar nočakarētām beigām, imo; katrā ziņā, Sen to Chihiro no kamikakushi"/"Spirited Away" vērtēju daudz daudz augstāk.

"Sita Sings the Blues" (2008, ASV) - Rāmajānas interpretācija, četras animācijas tehnikas un stili, burvīgās Annette Hanshaw izvēle muzikālajam pavadījumam. Lūk, multfilma, kas jāskatās pēc apreibinošu vielu lietošanas! Vērtējums - anywhere between 2/4 - 5/5.

"Renaissance" (2006, Francija) - 5/3. Sižetu smorgasbords. Īsi sakot, ļoti skaists, bet emocionāli auksts darbs par korporācijas alkām pēc vēl lielākas varas nelielā sci-fi mērcē.

"Nyócker!"/"The District!" (2007, Ungārija) - tā, atsvešinoties, 4,5/3, taču šis vērtējums neliedz šai filmai iekļūt manā simboliskajā izlasē. Drausmīgi žēl izsīkušā sižeta. (Eh, ja Gustavo Prāta Vētrai atvēlētā laika vietā būtu producējis animāciju par tīņu plāniem Maskačkā, pieaicinādams SC prātus scenārijveidošanai un izkaisītos vietējos animatortalantus, rezultāts staigātu pa pasauli, balvas grābdams kā Latvijas bankas agrāk- kredītmuļķus).

"Jedné noci v jednom městě"/"One Night In One City" (2007, Čehija) - 5/3,5. Bērtoniski-Giljamisks frīkšovs leļļu animācijas žanrā Austrumeiropas gaumē!

p.s. ilgojos pēc asiņaina trillera :) !
link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.