- 2/27/20 03:04 am
-
Pēdējās dienās visu ko ar tiem rezultātiem esmu sadarījusi.
Jo... intereses pēc uztaisīju vēl vienu testu ar citu kompāniju salīdzināšanai... un tur sanāk visādi brīnumi, arī diametrāli pretēji secinājumi.
Lielākoties interpretāciju vispār veic datori, nevis speciālisti, un tad atkarībā no tā, cik gēnu variantus analizē plus kāda informācija un cik sen algoritmam iebarota - pamatā visi apgalvo, ka lieto info no jaunākajiem pieejamajiem pētījumiem. Plus arī manuāli paanalizēju, meklējot SNP datubāzēs, piem, SNPedia, kas mēģina apkopot info par pētījumiem par katru gēnu un variantiem.
Piemērs par visādiem taukiem:
Tests/interpretācija nr 1: "Highly likely to gain weight with high MUFA and PUFA intake" un "Less likely to gain weight on high saturated fat intake"
Ieteikums no testa Nr 1: Include MUFA (tas pats par PUFA) rich food sources in moderation. Though a diet rich in MUFA might not help in weight maintenance, it is recommended to include
MUFA rich foods in the diet to improve heart health." Par saturated, lai gan rezultāts viņuprāt labvēlīgs, iesaka tomēr ierobežot uzturā.
Fokusējas uz weight gain, bet mēģina ņemt vērā arī heart health
Tests/interpretācija nr 2:neko nesaka par unsaturated fats, bet par saturated: "Average risk to gain with with high saturated fat intake" ( stipri atšķirīgs no testa nr 1)
Ieteikums not testa Nr 2: nepārspīlēt ar gaļas un piena produktu lietošanu.
Tīri fokusējas tikai uz weight gain un unsaturated vai polysaturated taukus vispār neapskata.
Manuāli atrastā info:
Par saturated fat: "(Unconfirmed) somehwat higher risk of cardiovascular disease with high saturated fat diet " un 165 zinātnisko publikāciju saraksts, kurās ir pētīts konkrētāis gēns, bet galvenais pētījums: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28096099
Ieteikums: "low saturated fat, Mediterranean type diets"
Par unsaturated: Man nav neviena no tiem gēnu variantiem (no zināmās info), kuri vai nu palielina, vai samazina Omega6 un Omega3 sašķelšanu un tālākos procesus. ( ir tādi ļaudis, kur ir ģenētiski vairāk piemēroti augstam omega6 līmenim uzturā - tie, kas vairāk ģenētiski pielāgojušies lauksaimniecības nekā hunter-gatherer dzīvesveidam)
Ieteikums: mēģināt lietot līdzsvarotu omega6 un omega3 proporciju. Jautājums, kas ir "līdzsvarota"proporcija ir atvērts :)
Secinājumi:
1) testu rezultāti ir visai atšķirīgi, nevienam vienam pašam uzticēties nevar, nākas rakties dziļāk, uz kā pamata ir izdarīti secinājumi, u. tml.
2) izpratne par gēnu saistību ar uzturu ir bērna autiņos un attīstās ir pāragri izdarīt konkrētus secinājumus, ir tikai daži gēnu varianti, par kuriem ir pietiekoši info
3) nekādus lēmumus par diētu balstoties uz šo pagaidām nepieņemu, bet optimistiski domāju, kā nākotnē tas varētu būt iespējams
4) turpinu izklaidēties ar personīgā genoma izpēti... citi aspekti ir vairāk noderīgi, nekā uztura jautājums