politiskās pārdomas - Post a comment
( Read Comments )
TimeText
12:01 am

[info]clownpolitic

[Link]

Kāpēc Latvijai jāsatraucas par jauno Krievijas politiku?
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju necenšas celt paniku par Krimas aneksiju un iespējamiem draudiem valstij no Krievijas puses. Tas protams nav nekas slikts un pie tam pasargā nervus no liekā stresa. Tomēr ir vairāki faktori, kuri norāda uz to, ka Latvijas nākotne nav tik droša.

Latvija jau bija anektēta 1940. gadā un pavadīja okupācijā 50 gadus. Ļoti skarbus gadus. Deportācijas, karš, koncentrācijas nometnes, kultūras un valodas degradācija, depopulācija u.c.
Ja salīdzinām tā laika notikumus un notikumus Krimā, tad var vilkt daudzas paralēles no kurām rodas sajūta, ka vēsture atkārtojas.
Paskatīsimies, kā krievi motivē Krimas aneksiju:
1) Krievvalodīgie tiek apspiesti, jo krievu valoda nav valsts valoda;
2) Teritorija “vēsturiski” pieder Krievijai;
3) Valstī valda “fašistisks” režīms;
4) Nepieciešamība aizstāvēt Krievijas pilsoņus.
Nevajag atgādināt, ka visi minētie temati Latvijā uztur konflikta situāciju pēdējos 20 gadus. Latvijas politiķi vieglprātīgi izmantoja šīs tēmas, lai nokļūtu pie politiskās varas un tagad tas var kļūt par valsts apdraudējuma pamatu. Latvieši parasti māna sevi ar apgalvojumu, ka esam NATO sastāvā un krievi neatļausies mums uzbrukt. Tieši tāpat latvieši sevi mierināja 1940. gadā. Tieši tāpat ukraiņi mierināja sevi 2014. gadā. Krievijas uzbrukums Ukrainai skaidri norāda uz to, ka Putina valdība ir gatava pārkāpt ne tikai visas iespējamās starptautiskās normas, bet arī ētiskās un kulturālas (jo ukraiņi ir tuvākā krieviem nacionalitāte). Ukrainā iebrukuma laikā reāli nepastāvēja darbspējīgas valdības, policijas un armijas. Latvijā nav tik slikti, bet neaizmirsīsim, ka mums šobrīd arī nav stabilas valdības un to, ka mūsu armija pēc saviem izmēriem ir nesalīdzināmi mazāka. NATO protams mūs nepametīs, bet ar diviem iznīcinātājiem viņi arī neko nespēs stādīt priekšā krieviem. Kamēr NATO partneri spēs līdz Latvijai atgādāt savus karaspēkus, Krievija jau sen būs ieņēmusi visu valsts teritoriju. Diemžēl tas ir fakts. Karaspēka organizēšana un nogādāšana līdz mūsu valstij ir garš un sarežģīts process, kas prasa laiku. Bet kara laikā pretinieks negaidīs. Tieši tāpēc pēdējā mēnesī var vērot aktīvu NATO darbību pie Baltijas valstu robežām. Iznīcinātāju skaita palielināšana Šauļos un ASV solījumi veikt Baltijas jūrā sava karaspēka mācības. Jāņem vērā, ka NATO un ASV pieejama izlūkdienestu informācija un viņi nesteigtos pievērst uzmanību Latvijai, ja tam nebūtu pamata. Pat pats Putina kungs savās runās neslēpj vēlēšanos atjaunot savu ietekmi bijušo PSRS republiku teritorijās. Ir aspekti, kuri liecina par to, ka viņš var atļauties iebrukt Latvijā. Bet par tiem vēlāk.
Reply:
 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba