politiskās pārdomas - Post a comment
( Read Comments )
TimeText
09:01 am

[info]clownpolitic

[Link]

Komisārs
No tezaurs.lv skaidrojošās vārdnīcas un jāuztver, kā viela pārdomām, nevis tiešs secinājums:
vēsturisks
Amatpersona ar politiskām, administratīvām vai citām funkcijām.
Tautas komisārs — PSRS valdības loceklis, kas vadīja tautas komisariātu ( 1917-1946).
Kara komisārs — Militārpersona, kas Padomju Savienībā vadīja kara komisariātu. (b) Militāri politisko darbinieku dienesta pakāpe PSRS armijā (1935-1942); karavīrs, kam ir šāda pakāpe. (c) Komunistiskās partijas pilnvarotais PSRS bruņotajos spēkos (1918-1942).

Vārds komisārs tika un tiek izmantots arī citās valstīs un dažādās organizācijās, bet mēs vairāk pievērsīsimies Eiropas Savienības komisāram.
Eiropas Savienības komisārs - amatpersona, kas koordinē darbību kādā noteiktā sfērā.
No britanica.com skaidrojošās vārdnīcas:
Eiropas Komisija sastāv no locekļiem, kurus sauc par komisāriem, kas ir pilsoņi un kurus izvirza katras dalībvalsts valdības. Tomēr Eiropas Komisijai ir uzdots pārstāvēt Eiropas Savienības vai Kopienas interesēs, nevis dalībvalstu intereses un komisāri ir aicināti darboties patstāvīgi šo interešu aizstāvībā. Tiem ir aizliegts izpildīt norādījumus no savām dalībvalstīm. Sakarā ar to, ka viņiem ir pienākumu pārstāvēt Eiropas intereses un izpildīt līgumus un tiesību aktus, kas nodrošina Eiropas Savienības un Kopienas juridiskos pamatus, Eiropas Komisija tiek uzskatīta, kā Līgumu uzraudzītāja.

Secinājums ir sekojošs. Eiropas komisārs pārstāv ES intereses, nevis nacionālās intereses. Tātad pārstāv sveša veidojama intereses, kuras nevar saskanēt ar valsts nacionālām interesēm.
Reply:
 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba