Sep. 3rd, 2009 @ 07:22 pm
Mood: coffee & cigarettes
Skan: The Dead Weather - Will There Be Enough Water?

Beidzot tiku pie intenetiem savā jaunajā mājoklī. Tālāk derētu tikt arī pie skapja.

Bet runājot par citām dzīves sfērām, ir atsākusies kārtējā akadēmiskā sezona. Pēdējā pirms doktorantūras.
Iepriekšējās divas dienas pavadītas braukājot pa Latvijas organiskās sintēzes galvenajiem centriem un klausoties vadošo darbinieku sniegtās lekcijas. Patīkama pārmaiņa pēc pagājušā gada, kad vairums lekciju radīja vēlmi vai nu gulēt vai aizsūtīt pasniedzēju trimdā uz Sibīriju rakt grāvjus, kur no tiem būtu lielāks labums. Vienīgā problēma, lekciju tematika ir tikai un vienīgi aktīvo bioloģisko vielu sintēze un ražošanas īpatnības, kas īsti nesaskan ar manu zinātnisko darbību. Thats wahat you get, ja izvēlies sintezēt jaunus azohromoforus saturošus fotojutīgos materiālus, ar ko Latvijā nodarbojas tikai tava darba grupa. Bet kaut kādus know-how trikus jau var pasmelties arī no citas sfēras.

Jauno darba sezonu uzsāku ar trim sintēzēm, kuras visas izdevās uz pieci. Laikam vainīgi vasarā uzkrātie spēki un patiesa vēlme kaut ko arī izdarīt. Un protams arī veiksme.
Jo ilgāk nodarbojos ar ķīmiju, jo mistiskāka tā visa padarīšana paliek. Tā nav ne matemātika, ne fizika, kur visu nosaka formulas. Labam ķīmiķim jāpiemīt gan zināšanām, gan pacietībai, gan austumu cīņām raksturīgam dvēseles un ķermeņa stāvoklim, kas koncencentrēts tikai uz mērķa sasniegšanu. Jā, un galu galā daudz ko nosaka veiksme. Vai no 1 miljona potenciālo ārstniecisko vielu kandidātu tu izvēlies īsto, vai kaut ko nejauši pārkarsē, pārdzesē un rezultātā iegūsti necerētus rezultātus. Galu galā tas viss no noteiktos rāmjos definētas zinātnes pārvēršas par veselu dzīvesveida kodeksu, kuram sekojot gūstami panākumi.