Cheeter Dream

History

28th August 2003

1:30pm: 12 argumenti, kāpēc balsot PRET Latvijas pievienošanu ES.
Ņemot vērā Dānijas un Īrijas referendumu pieredzi, var prognozēt, ka, šogad referendumā noraidot dalību Eiropas Savienībā, Latvijas tautai pēc kāda pusotra gada tiks piedāvāts atkal balsot par dalību ES. Par šādu Latvijas valdības "plānu B" jau rakstīja Eiroparlamenta finansētais starptautiskais eirozinu portāls "Euroobserver" (www.euobs.com).
Īrijas un Dānijas referendumu pieredze ļauj secināt, ka atkartotaja referenduma Latvija saņemtu daudz labākus dalības un finansejuma nosacījumus par pašreiz piedāvātajiem. Dānija, piemēram, ieguva iespēju neatteikties no savas nacionālas valūtas, neveikt naudas mainu un neieviest eiro. Līdz nākamajam referendumam Latvija būs labāk sagatavota iespējamai dalībai ES, būs precīzi zināmi jaunas ES konstitūcijas noteikumi - arī par izstāšanos no Savienības.
Ja iestāsimies tagad:
Cenas strauji pieaugs, bet ES neprasa palielināt algas, pabalstus un pensijas - iedzivotāju ienākumi netiks līdzi cenām. Latvijas cenu līmenis sasniegs ES vidējo cenu līmeni. (Latvijas cenas pašlaik, saskaņā ar ES informaciju, ir tikai 54% no ES cenu limeņa). Sadārdzināsies apkure un medikamenti - cenai tiks pievienots PVN. Medikamentiem - 9%, apkurei 18%. Ja neiestāsimies ES, lietuvieši un igauni brauks pie mums iepirkties.
Pēc iestāšanas ES strauji palielināsies bezdarbs. Izputēs daudzi mazie un vidējie uzņēmumi, kas nevarēs izpildīt eirobirokratu prasības un tos izkonkurēs ārzemnieki. Liela dala zemnieku nespēs piemēroties ES prasibām (Somija pēc iestāšanaās ES gada izput ap 5000 saimniecību).
Pievienošana Eiropas Savienībai izraisīs noziedzības pieaugumu, jo strauji pieaugs bezdarbs (un tā rezultāta alkoholisms un narkomānija). Noziedzība Latvija tāpat ka citur ES pieaugs arī imigrantu pieplūduma rezultāta.
Nav zināmi izstāšanas noteikumi no ES. No ES Konstitucijas projekta, kas tiks pieņemts pēc referenduma, redzams, ka izstāšanas būs dārgs un sarežģits birokrātisks process vairāku gadu garuma.
Pieaugs degvielas un civiltiesiskas apdrošināšanas maksas OCTA cenas. (Pievienošanas gadījuma Latvijas OCTA bez parejas perioda būs derīga visa Savienības teritorija). Juris Paiders grāmata "Ne Eiropai!" prognoze, ka "jau trešajā gada pēc iestāšanās OCTA izmaksas Latvija sasniegs 60% no ES vidēja līmeņa. Vieglajam automašīnām ES normatīvi paredz OCTA palielināšanos līdz 250 Ls gada. Iedzīvotajiem papildus būs jāmaksā 100 miljoni latu trijos gados. Latvija reģistrēti ap 500 000 privātpersonām piederošu vieglo auto."
Latvijas integrāciju Eiropas Savienība aktīvi atbalsta Jānis Jurkāns un Tatjana Ždanoka. Būs bezvīzu režīms ar Krieviju. 15. aprīli Krievijas - ES sadarbības padomes sēde Luksemburgā tika saņemts politisks atbalsts darba grupas izveidei ES un Krievijas bezvīzu režīma pakāpeniskai ieviešanai.
Latvijai ES nav nepieciešama ka pārejas drošības garants, jo Latvijas ārējo drošību ar uzviju garantēs dalība NATO. Latvijai nedraud izolācija. Tāpat ka Lihtenšteina, Norvēģija, Šveice un Islande Latvija varās iestaties Eiropas Brīvas Tirdzniecības Asociācija. Tātad dalība ES nav nepieciešama, lai tirgotos ar Savienības valstīm.
Tikai ap 200 tautām pasaule ir savas valstis, tai skaita Eiropas Savienība 15 dalībvalstis un 10 kandidatvalstis. Pasaule ir ap 2040 valodu un arī šo valodu lietotāju - tautu un etnisko grupu. Sava valsts ir unikāls nelielas tautas sasniegums un nevajadzētu steigties atteikties no neatkarības: latviešu ir ap 1,3 milj., bet mums ir SAVA valsts, kurdu ir ap 35 milj., bet viņi dzīvo izkaisīti pa 5 valstīm!
Latvijai Eiropas Parlamenta būs tikai 8 balsis no 732. Apstākļos, kad arvien vairāk lēmumi ES tiek pieņemti ar balsu vairākumu, mūsu valsts iespējas kaut ko ietekmēt būs visai niecīgas. Ar balsu vairākumu var tikt pieņemti Latvijai ārkārtīgi neizdevīgi lēmumi, bet izstāšanas no ES saskaņā ar jauno ES Konstitūcijas projektu būs dārgs un sarežģīts birokrātisks process vairāku gadu garuma.
Pēc pievienošanas Eiropas Savienībai, 75% no muitas, kas iekasēta uz Latvijas robežas, būs jāatdod Savienības budžetam.
Iestāšanas ES nozīme atteikšanos no nacionālas valūtas - lata. Starp citu, Latvijas zilas pases tiks nomainītas pret ES vienota parauga sarkanajam pasēm.
Latvijas kopprodukts (IKP) ir 5200 miljoni latu gada, solīta ES "palīdzība" pēc Latvijas dalības maksas atskaitīšanas tikai 102 - 142 miljoni latu gada. Mūsu valsts IKP pieaug par 300 miljoniem latu gada un dalība ES samazinās IKP pieaugumu vismaz par 150 milj. latu gada, tāpat ka notika Grieķija (pieauguma samazinājums 63%) un Īrija pirmos desmit gadus pēc iestāšanās. Iestājoties ES, varam zaudēt vairāk naudas, neka saņemsim no Savienības.

Vairāk informācijas Jūs varat atrast Kustības par Neatkarību interneta lapā: http://www.nato.lv
Powered by Sviesta Ciba