Alnis - Post a comment

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> User Info

January 12th, 2009


[info]alniz02:52 pm - Turku ēdieni (Stanbula)
Katru reizi, kad brauc, tad atrodi pilnīgi visu ko jaunu, kas iegaršojās un iepatīkās. Man laikam vairāk patika pēdējās 2 reizes Stanbulā (cousine un tā).. Jo tūrisma reģionos, protams, viss ir tik pat daudz un garšīgi, bet cik viegli atnāk tik viegli aiziet.. Es no tā, ko iepriekš ēdām, tikai dolmu atceros
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Dolma.JPG

protams, bija ļoti daudz kas cits, īpaši vasarā Bodrumā.. bet stāv 10 deserti un stāv.. tādi medū un šitādi medū.. pagaršo un pagaršo.. un nevar saprast, vai kaut kas populārs vai parastie deserti..


Man dikti garšoja iskender kebabs,
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Iskender_kebap.jpg
kebaba strēmelītes, apakšā tomātu, garšvielu mērcīte ar kaut ko līdzīgu sausiņiem un blakus viņu jogurts - kaut kas starp krējumu un kefīru.. Šito nogaršoju taksimas laukumā Bembi kafejnīcā (nosaukums uboinijs... , logo - mazais stirnu dzīvnieciņš kā no multenes... iedomājaties, ja krieviem būtu kafejnīza Zaika vai Belochka... ). Bet virtuve ļoti laba.. diezgan ātri visu uztaisa. Cena ap 8-9 lirām (4 eiro). Stanbulas centrā... Porcija oh****ni liela... Biju ļoti izsalkusi, varēju tikai 3/4 apēst.. Bet normāli pusi apēstu.. Tā kā principā visur var ņemt 1 porciju uz diviem.

Kad devāmies pastaigā pa istiklal ielu, tad lika vēl ieiet starbuckā ietestēt.. Un populārajā desertu vietā, kas ir pieminēta arī populārajā style city STanbula grāmatā - saucās Inci Pastanesi. Vieta nav mainījusi savu izskatu kopš atvēršanas 1944 gada un pats īpašnieks cep kūkas un saldumus. Kafejnīcā pāris vitrīnes un kādi 2 vai 3 mazmazītiņi koka galdiņi. Tur lika nogaršot pēc visiem standartiem pašu labāko profiterola desertu visā Stanbulā.. Profiterols ir kaut kas līdzīgs maziem ekleriem kakao mērcē (mērce atgādina nedaudz brūno saldo no bērndārza laikiem). Varbūt tur arī bija tieši tā mērcīte pati labākā, ne par saldu, ne par šokolādīgu.. Jo pēc tam vēl ēdām profiterolus daudzās vietās, gandrīz katru dienu.. un ja godīgi, man garšoja visi.. to cena ir ap 4-5 lirām par porciju (2-3eiro). Pat iegājām ļoti smalkā vietā istiklal ielas sākumā, tur tieši tāda pati cena bija (tā bija vienīgā vieta pēc 12 naktī, kur varēja dabūt profiterolu). Bet arī ļoti gards ir baltais desersts Chicken breast, kas pēc garšas atkal ļoti līdzīgs baltajam saldajam no bērndārza laikiem. tikai tā pagatavošanā ietilpst vistas gaļiņa... kuru nu nevienā acī nevar ieraudzīt.. es pati neticēju, līdz man parādīja recepti.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Tavuk_G%C3%B6%C4%9Fs%C3%BC.JPG
vēl viņiem ir rīsu saldais, nav ne vainas, to es nogaršoja topane ūdenspīpju vietā, kur no vietējās kafejnīcās meistars staigāja apkārt un piedāvāja saldos
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/S%C3%BCtla%C3%A7.JPG



Starbukā kā jau Starbukā.. Vienīgi lielie izmēri. tas, kas te kā lielais, tur kā vidējais.. jo lielais jau gandrīz kā 0.5 aiziet nē, bet 0.4 točna. un mazo izmēru nav.. pēc tam ņēmu tikai vidējo, jo lielu kafiju nav iespējams izdzert. Ļoti iepatikās Tchibo kafejnīca, tā pati, kas kafijas marka. Varēja uz vietas nopirkt pupiņu kafiju, dažādas smalkās tējas audumu maisiņos un kūkas.. Un visās kafejnīcās visādas jaukas krūziņas un tēj/kapij dzeršanas procedūru atribūti.. faini..


Baigā lieta bija arī Manti http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Mant%C4%B1.jpg
kaut kas līdzīgs itāļu ravioli pildīti ar spinātiem. Tos mēs nopirkām ciematā kādā populārā ievārījumu bodītē, kur gan ievārījumi, gan marinādes, gan šitādas lietas. Mamma pēc atbraukšnas uztaisīja.. Uzvārīja vēl tomātu, ķiploka mērcīti, baigi labi garšoja kopā.


vēl no blakuskafejnīcām uz brokastīm tika pirkts borek http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Burek_trokut_3.gif
kaut kas līdzīgs kā mazajās pankūciņās sacepts vai nu ar spinātiem vai arī ar malto gaļu. Un to es pagaršoju tajā jaukajā brokastu vietā pie bosfora šauruma novembrī.

maizītes vietā visbiežāk tika pirkti simiti - kliņģerīši ar sezama sēkliņām http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Simit-2x.JPG
tos ēdām vai nu brokastīs vai lančā pirms vakariņām. ļoti garšīgi tostēti ar vietējo nedaudz sāļo sieru. tos varēja nopirkt uz katra stūra mazajos pārstumjamjajos kiosciņos.


Ortakoy kvartālā mošejas laukumā pie Bosphorusa vienā no daudzajām kafejnīciņām (viena pir otras sablīvētājām) pagaršoju bozu
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Boza.jpg
jocīgs vaņiļas pienīgs karsts dzēriens ar kanēlīti pa virsu.. tā masa - kaut kas jocīgs starp šķidru ķīseli vai ko tamlīdzīgu. man baigi garšoja. ļoti labi sasilda, jo pēc sastāva biezāks.. nez vai vasarās tirgo aŗi vai aukstu pasniedz.. var gan saldumu kafejnīcās iegādāties (vēlreiz to dzērām Asli Borek kafejnīcā http://www.asliborek.com/pastalar05.html# kopā ar profiterolu.. šeit profiterolam virsū pistācijas kaisa, arī ļoti garšīgi, ir gana populāra iestāde un atrodās visapkārt). Mājas lapā var ievērtēt arī visas kūkas... kas gan ļoti grezni izskatās, gan īdeāli garšo.. ar šejienes variantiem i ne salīdzināt)

man liekas, pirmo reizi arī ēdu hotdogu.. :)
bijām arī chinese uz suši. kaut ko paņēmu.. izrādījās 5 dažādas zivtiņas plikas, ne suši..

kad bijām ciemos vienos, bija baigi garšīgie salātiņi no kaut kā rīs/kuskusveidīga http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Bulgur_on_plate.jpg
ar zaļajiem spicy pipariem, tomātiem, lociņiem un citām garšvielām + olīveļļu un citronu. Tajos ciemos bija viena sieviete.. tikai tagad sapratu, ka aiz mākslīguma gandrīz transvestītu atgādināja.. viņai ļoti šie salāti garšoja.. visu laiku ēda un atvainojās, bet ka dikti mīlot šos salātus. (cik pati sapratu, viņa ar vēl kaut ko bija no kaut kurienes atbraukusi uz neilgu laiciņu). Pati ļoti gara (priekš turkiem), figūrīga, krāsotiem gariem blondiem matiem un gandrīz tirkīzzilām acu lēcām, lielām krūtīm un lūpām, baigi izcēlās. bet tie ciemiņi baigie bija. jo man pateica, ka go to see friend.. a kad atnācām, tur 10 + - sievietes...


ēdām vēl svaigu zivi pie melnās jūras restorānā, tā baigi labā bija.. pašā stanbulā uz mazmazītiņā gājējielas, kas paralēli istiklal ielai pa labi no centra puses, tur ļoti daudz visādu ātro ēdienu. paņēmām maizītes.. tās iekšas jau iepriekš saceptas ar nedaudz dārzeņiem un pipariem (tās pašas no kurām to zupu taisa), tās sasilda uz lielās pannas, turpat apcep franču maizīti un tad iepilda un gaters.. baigi sātīgi un garšīgi bija.. un lētāk baigi..

un vēl viņu kotletītes ēdām.. pamanīju, daudzās vietās ir svaigu mērcīšu bļoda, to pirms sāc ēst atnes, apjautājās, vai vēlās vai nē.. jo parasti diezgan kreptīga, bet ļoti laba un svaiga. tā pie viņu iekšu zupas toreiz atnesa sīpolu ķiploku kreptīgu mērcīti.. es ēdū kā viņu ēd, ar to mērcīti, etiķi un sarkanajiem maltajiem pipariem. Bet kad pie Aya Sophia labajā meat-balls vietā ēdām, mums pienesa kreptīgu tomātu mērcīti.. gana spicy.. ar papriku liekas.. baigi labi kopā garšoja.

bijām arī kādā kafejnīcā Nishantashi rajoniņā. tur spēlēja zināmas melodijas par kadiljakiem un tā. ļaudis bija vai nu parastie, vai neparastie (pārmodernās meitenītes un draugu bari), jo rajons gana posh skaitās.. it kā gan pēc veikaliem (LV utt, tur pat viens mols tikai ari visām šitām markām bija no a- z), gan ar apartamentiem... bet nu man īsti nepatika, nebija, kur acis piesiet. Un pat aizmirsu kafejnīcas nosaukumu :) bet paņēmu ko līdzīgu frapei- auksto kafiju ar saldējumu iekšā.. bija lābi... cenas, protams, augstākas..



tas tā puslīdz viss no tā, kas nāk prātā..

uz jauno gadu ēdām wild rice (man ivsmaz tā likās) savārītu kopā ar kastaņiem, rozīnēm un žāvētām jāņogām. Garšoja ļoti labi, varbūt vēl kādas garšvielas bija pieliktas, bet tā uzminēt nevarēju. un bija mani favorītie salāti ar granātābolu, zaļumiem, daudz pētersiļa un eļļu ar citronu...


ja tā padomā un apsver.. laikām tomēr itālu kuzīnē ir un paliek favorītā... turku 2.ēdieni tomēr nedaudz par treknu un sāļu (vismaz man tā likās).

Read Comments

Reply


From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

> Go to Top
Sviesta Ciba