Akumaniaks
 
[Most Recent Entries] [Calendar View] [Friends View]

Thursday, August 12th, 2004

    Time Event
    11:35a
    Lēmumu pieņemšana.(reakcija uz pasauli, by Kahnemann)

    Lietošu autora apzīmējumus

    Reakcija sastāv no Uztveres (perception), Intuīcijas (intuition) un Domāšanas (reasoning). Uztvere atbild par stimula saņemšanu (mēs redzam, dzirdam, sajūtam lietas). Intuīcija iedarbojas reizē ar uztveri un mēs lietu (stimulu) momentā klasificējam, atrodam piemērotu rāmi, izstrādājam savu reakciju. Intuīcija ir ātra, paralēla un neprasa nekādu piepūli, bet ir grūti uztrenējama. Domāšana ir lēna, grūta, ar gribu darbināma, toties elastīga (flexible).
    Lai saprastu – piemērs. Es spēlēju dambreti (agrāk diezgan augstā līmenī) un tāpēc ieraugot pozīciju uz galdiņa, es „redzu” daudz vairāk nekā vairums citu cilvēku. Darbojās mana Intuīcija, gadu gaitā uztrenēta. Es saņemu pozīcijas novērtējumu, ieraugu divu/trīs gājienu kombinācijas acumirklī. Pēc tam es sāku domāt gājienus uz priekšu, darbojas mana Domāšana, bieži apstiprina Intuīcijas ieteikto gājienu, bet reizēm pierāda kļūdu. Domāšana ir grūta. Kad man nav laika vai negribas domāt, es paļaujos uz Intuīcijas sniegto atbildi.
    Un visbiežāk man nav laika un negribas domāt, lai gan vajag. Vispār cilvēkiem visbiežāk negribas domāt par lietām, kuras it kā ir pašas par sevi saprotamas. Tāpēc cilvēki domā rāmjos – ātri, neradoši. Tāpēc teiciens: „no malas labāk redzams”, jo no malas nāk cilvēks, kam vēl nav rāmis, kas Jūsu problēmu redz pirmo reizi.
    11:50a
    ļoti gribās apskatīt kartupeļus ar zemeņu ievārījumu!!
    5:03p
    lietas...taas reizeem ir tik miikstas.
    reizeem panjem rokaa un nopil.
    nekaada skaidriiba.

    << Previous Day 2004/08/12
    [Calendar]
    Next Day >>

nau   About Sviesta Ciba