aivars_liepa

Archive

October 11th, 2008

08:31 pm: The Obscene Publications Act of 1959 rides again
Pilnais teksts šeit

Īsumā, oktobra sākumā Lielbritānijā tika uzsākta lieta pret 35 gadus veco Derinu Valkeru, par materiālu publikāciju interentā, ko policija uzksata par neķītriem (obscene). Lietu sāks izskatīt 22 oktobrī, kad Darrens varēs vai nu atzīt sevi par vainīgu, vai vainu noliegt. Pēdējā gadījumā tiks noteikts datums reālai tiesai.

Tā ir pirmā šāda veida prāva teju divdesmit gadu ilgā periodā, un spriedums 'vainīgs' varēut atstāt nopietnas sekas Apvienotās Karalistes interneta regulācijā.

Obscene Publications akts nosaka, ka ir likumpārkāpums publicēt to, kas var 'samaitāt' to izlasījušos. Par nelaimi, pirmio reizi to mēģināja peilietot 1960 gadā pret "Lēdijas Čaterlejas mīļāko", un prāvā ar skaļu blīkšķi izgāzās mēģinājums laulības pārkāpšanu pasludināt par 'samaitājošu'. Pēc tam, kad 1976. gadā izgāzās prāva pret "Inside Linda Lovelace", britu policija atmeta pra'vām ar roku, pareizi nospriežot, ka ja jau Inside Linda Lovelace nebija neķītra, tad nekas cits arī nevar tāds būt.

Šādi UK nav precendenta, kad kāda literāra darba autors būtu notiesāts par neķītrumu, atšķirībā no grafiskiem darbiem, kurus regulāri vajā, izņem no aprites un tiesā to izplatītājus.

Powered by Sviesta Ciba