Receptes pavasarim @ 21:36
str:
GRAUZDĒTAS SAUSĀS BROKASTIS
8 krūzes pilngraudu auzu pārslas
1 krūze kviešu asni
1 krūze prosa vai griķi
1 krūze sezama sēklas
1 krūze lobītas saulespuķu sēklas
1 krūze kapātas žāvētas aprikozes
½ tējk jūras sāls
½ krūze ābolu sula
½ krūze eļļa
1 tējk vanilīns
1 krūze rozīnes
Labi samaisa pirmās astoņas satāvdaļas. Labi sablendē eļļu ar vanilīnu. Abas masas sajauc kopā līdz viendabīgai masai. Sajaukto masu izklāj uz cepampapīra. Uzsilda cepeškrāsni līdz 150*C. Cepj no 1 līdz 1 ½ stundai kamēr paliek zeltaini brūns. Masu apmaisa katras 10 min.. pievieno rozīnes, sajauc un glabā vēsā vietā.
Pasniedz ar sojas pienu vai ābolu sulu. Vasarā ar svaigiem augļiem.
Porcijas: 14 krūzes
Laiks: 1- 1 ½ st.
SAMURAJA ZUPA
1 krūze sagriezts sīpols šķēlēs
1 krūze kapāts kāposts
¼ sagriezts burkāns šķēlēs
¼ krūzes pupiņu asni
1 ēd kar sezama eļļa
5 krūzes vārošs ūdens
šķipsniņa jūras sāls
4-5 ēd kar sojas mērce vai 2-3 ēd kar miso
kapāti zaļie lociņi vai rīvēta svaiga ingvera sakne
Uzsilda vok pannu un sautē dārzeņus eļļā. Uzber šķipsniņu jūras sāli, apmaisa, uzliek vāku un sautē uz lēnas iguns 10 min. Pielej ūdeni tik daudz lai apsedz dārzeņus, uzvāra, uzliek vāku samazina uguni un sautē 5 min. Pielej atlikušo ūdeni un sojas mērci vai izšķīdina miso nelielā zupas daudzumā. Pēc miso pielikšanas zupu nedr;ikst vārīt, jo iznīcinasies enziīmi. Atstāj uz 5 min. Pasniedz ar zaļiem lociņiem vai rīvētu ingvera sakni.
Porcijas: 4-6
Laiks: 15 min.
GRIĶU MILTU PANKŪKAS
1 ēd kar sausais raugs
½ krūze silta ābolu sula
2 ēd kar skābmīklas ieraugs (dažreiz)
½ krūze griķu milti
1 ola (dažreiz)
1 ½ krūze ābolu sidrs vai ābolu sula
1 krūze griķu milti
¼ - ½ tējk jūras sāls
eļļa
Izšķīdina raugu siltā ābolu sulā, pievieno skābmīklas ieraugu un ½ krūzi griķu miltus. Pārklāj un atstāj uz 10-15 min siltā vietā lai uzrūgst. Ja lietojiet uzturā olas tad labi sakuļiet to ar ābolu sidru. Kad ieraugs pacēlies pievienojiet atlikušos miltus un sāli, labi samaisa un pievieno olas un sidra sajaukumu un atkal visu labi samaisa. Apklāj un ļauj lai uzrūgst. Uzsilda pannu un viegli ieziež ar eļļu, uzlej mīklu. Apgriež tikai tad kad virspusē parādās burbulīši.
Porcijas: 6
Laiks: 30 min.
ĀBOLU MĒRCE (pie pankūkām)
8 –10 āboli
2 tējk kanēlis
1 tējk krustnagliņas
2 krūzes ābolu sula
2 ēd kar sojas mērce (vai 1 ēd kar miso)
1 ½ ēd kar kuzu (vai kukurūzas stērķele)
Izgriež serdi un sagriež ābolus sīkās daļiņās, like pannā kopā pa virsu kanēli, krustnagliņas un sulu. Uzvāra uzliek vāku un turpina vārīt uz lēnas uguns kamēr āboli paliek mīksti. Tai pat laikā sajauc sojas mērci ar 1 ēd kar ābolu sulu un stērķeli. Noņem vāku no ābolu pannas un uzlej virsū stērķeles maisījumu, turpina maisīt kamēr uzvārās. Ar gatavu masu pārlej pankūkas.
Porcijas: 5-6 krūzes
Laiks: 30 min.
PLĀNĀS PANKŪKAS AR ĀBOLU, APELSĪNU PILDĪJUMU
1 krūze kukurūzas milti
2 krūzes pilngraudu kviešu milti (augstākā labuma)
7-9 krūzes ūdens
1 ēd kar eļļa
1 - 2 tējk jūras sāls
Labi sajauc visas satāvdaļas un atstāj uz 1 stundu. Ja gribiet cept tūlīt, tad jauciet ar blenderi vai mikseri. Labi uzsilda pannu, ar otiņu ieziež pannu ar eļļu, samazina liesmu līdz minimumam. Ar kausiņu uzlej uz pannas pankūku mīklu un plkst. rādītāja virzienā izsmērē pa visu pannu. Cepj dažas minūtes vai tik ilgi kamēr pankūkas maliņas sāk pacelties uz augšu. Ar plānu koka mentīti apgrieā pankūku uz otru pusi un turpina cept vēl 30 sek. Kad gatava noņem no pannas un like uz šķīvja lai atdziest.
ĀBOLU PILDĪJUMS
5 lieli āboli
2 ēd kar eļļa
1 ēd kar sarīvēta apelsīna miziņa
1 ēd kar citrona sula
1 tējk kanēlis
½ krūze grauzdētas sakapātas mandeles
1 krūze rozīnes
½ tējk jūras sāls
1 tējk vanilīns
1 ēd kar miežu iesals, kļavu sīrups vai maltoze ( dažreiz)
zemenes garnēšanai
Nomizo, izgriež serdi un sagriež ābolu 1 cm biezās šķēlītēs. Uzsilda pannu, uzlej eļļu uzliek ābolu šķēlītes, rīvētu apelsīna mizu, sulu, kanēli, rozīnes, mandeles, citrona sulu, vanilīnu un jūras sāli. Cepj uz lēnas uguns kamēr āboli paliek caurspīdīgi. Pievieno saldinātāju un noņem no uguns kamēr vēl ir krēmīga un bieza masa.
Pankūkām un pildījumam jābūt istabas temperatūrā. Uz pankūkas jāuzliek 3 ēd kar pildījuma un jāieloca malas.
Uzsilda krāsni līdz 180*C un saliek pildītās pankūkas uz ietaukotas pannas ar locījumu uz leju. Katru pankūku pārlej ar 1 ēk kar pildījuma. Uzliek vāku un cepj apmēram 15 min, vai kamēr pankūkas ir izsilušas cauri. Pasniedz garnējot ar zemenēm vai citām svaigām ogām.
Pankūkas var pildīt arī ar vārītiem, sautētiem vai svaigiem dārzeņiem, ja tie ir palikuši pāri no iepriekšējām maltītes. Tos sagriež sīkās strēmelītēs. Ātram pildījumam var izmantot rīvētu burkānu vai ķirbi. Smalki sagriež sīpolu. Uzsilda pannu, ieziež ar eļļu un 1-2 min. sautē dārzeņus, iepilda pankūkās.
Porcijas: 4-6
Laiks 15-20 min.
GRAUZDĒTAS SAUSĀS BROKASTIS
8 krūzes pilngraudu auzu pārslas
1 krūze kviešu asni
1 krūze prosa vai griķi
1 krūze sezama sēklas
1 krūze lobītas saulespuķu sēklas
1 krūze kapātas žāvētas aprikozes
½ tējk jūras sāls
½ krūze ābolu sula
½ krūze eļļa
1 tējk vanilīns
1 krūze rozīnes
Labi samaisa pirmās astoņas satāvdaļas. Labi sablendē eļļu ar vanilīnu. Abas masas sajauc kopā līdz viendabīgai masai. Sajaukto masu izklāj uz cepampapīra. Uzsilda cepeškrāsni līdz 150*C. Cepj no 1 līdz 1 ½ stundai kamēr paliek zeltaini brūns. Masu apmaisa katras 10 min.. pievieno rozīnes, sajauc un glabā vēsā vietā.
Pasniedz ar sojas pienu vai ābolu sulu. Vasarā ar svaigiem augļiem.
Porcijas: 14 krūzes
Laiks: 1- 1 ½ st.
SAMURAJA ZUPA
1 krūze sagriezts sīpols šķēlēs
1 krūze kapāts kāposts
¼ sagriezts burkāns šķēlēs
¼ krūzes pupiņu asni
1 ēd kar sezama eļļa
5 krūzes vārošs ūdens
šķipsniņa jūras sāls
4-5 ēd kar sojas mērce vai 2-3 ēd kar miso
kapāti zaļie lociņi vai rīvēta svaiga ingvera sakne
Uzsilda vok pannu un sautē dārzeņus eļļā. Uzber šķipsniņu jūras sāli, apmaisa, uzliek vāku un sautē uz lēnas iguns 10 min. Pielej ūdeni tik daudz lai apsedz dārzeņus, uzvāra, uzliek vāku samazina uguni un sautē 5 min. Pielej atlikušo ūdeni un sojas mērci vai izšķīdina miso nelielā zupas daudzumā. Pēc miso pielikšanas zupu nedr;ikst vārīt, jo iznīcinasies enziīmi. Atstāj uz 5 min. Pasniedz ar zaļiem lociņiem vai rīvētu ingvera sakni.
Porcijas: 4-6
Laiks: 15 min.
GRIĶU MILTU PANKŪKAS
1 ēd kar sausais raugs
½ krūze silta ābolu sula
2 ēd kar skābmīklas ieraugs (dažreiz)
½ krūze griķu milti
1 ola (dažreiz)
1 ½ krūze ābolu sidrs vai ābolu sula
1 krūze griķu milti
¼ - ½ tējk jūras sāls
eļļa
Izšķīdina raugu siltā ābolu sulā, pievieno skābmīklas ieraugu un ½ krūzi griķu miltus. Pārklāj un atstāj uz 10-15 min siltā vietā lai uzrūgst. Ja lietojiet uzturā olas tad labi sakuļiet to ar ābolu sidru. Kad ieraugs pacēlies pievienojiet atlikušos miltus un sāli, labi samaisa un pievieno olas un sidra sajaukumu un atkal visu labi samaisa. Apklāj un ļauj lai uzrūgst. Uzsilda pannu un viegli ieziež ar eļļu, uzlej mīklu. Apgriež tikai tad kad virspusē parādās burbulīši.
Porcijas: 6
Laiks: 30 min.
ĀBOLU MĒRCE (pie pankūkām)
8 –10 āboli
2 tējk kanēlis
1 tējk krustnagliņas
2 krūzes ābolu sula
2 ēd kar sojas mērce (vai 1 ēd kar miso)
1 ½ ēd kar kuzu (vai kukurūzas stērķele)
Izgriež serdi un sagriež ābolus sīkās daļiņās, like pannā kopā pa virsu kanēli, krustnagliņas un sulu. Uzvāra uzliek vāku un turpina vārīt uz lēnas uguns kamēr āboli paliek mīksti. Tai pat laikā sajauc sojas mērci ar 1 ēd kar ābolu sulu un stērķeli. Noņem vāku no ābolu pannas un uzlej virsū stērķeles maisījumu, turpina maisīt kamēr uzvārās. Ar gatavu masu pārlej pankūkas.
Porcijas: 5-6 krūzes
Laiks: 30 min.
PLĀNĀS PANKŪKAS AR ĀBOLU, APELSĪNU PILDĪJUMU
1 krūze kukurūzas milti
2 krūzes pilngraudu kviešu milti (augstākā labuma)
7-9 krūzes ūdens
1 ēd kar eļļa
1 - 2 tējk jūras sāls
Labi sajauc visas satāvdaļas un atstāj uz 1 stundu. Ja gribiet cept tūlīt, tad jauciet ar blenderi vai mikseri. Labi uzsilda pannu, ar otiņu ieziež pannu ar eļļu, samazina liesmu līdz minimumam. Ar kausiņu uzlej uz pannas pankūku mīklu un plkst. rādītāja virzienā izsmērē pa visu pannu. Cepj dažas minūtes vai tik ilgi kamēr pankūkas maliņas sāk pacelties uz augšu. Ar plānu koka mentīti apgrieā pankūku uz otru pusi un turpina cept vēl 30 sek. Kad gatava noņem no pannas un like uz šķīvja lai atdziest.
ĀBOLU PILDĪJUMS
5 lieli āboli
2 ēd kar eļļa
1 ēd kar sarīvēta apelsīna miziņa
1 ēd kar citrona sula
1 tējk kanēlis
½ krūze grauzdētas sakapātas mandeles
1 krūze rozīnes
½ tējk jūras sāls
1 tējk vanilīns
1 ēd kar miežu iesals, kļavu sīrups vai maltoze ( dažreiz)
zemenes garnēšanai
Nomizo, izgriež serdi un sagriež ābolu 1 cm biezās šķēlītēs. Uzsilda pannu, uzlej eļļu uzliek ābolu šķēlītes, rīvētu apelsīna mizu, sulu, kanēli, rozīnes, mandeles, citrona sulu, vanilīnu un jūras sāli. Cepj uz lēnas uguns kamēr āboli paliek caurspīdīgi. Pievieno saldinātāju un noņem no uguns kamēr vēl ir krēmīga un bieza masa.
Pankūkām un pildījumam jābūt istabas temperatūrā. Uz pankūkas jāuzliek 3 ēd kar pildījuma un jāieloca malas.
Uzsilda krāsni līdz 180*C un saliek pildītās pankūkas uz ietaukotas pannas ar locījumu uz leju. Katru pankūku pārlej ar 1 ēk kar pildījuma. Uzliek vāku un cepj apmēram 15 min, vai kamēr pankūkas ir izsilušas cauri. Pasniedz garnējot ar zemenēm vai citām svaigām ogām.
Pankūkas var pildīt arī ar vārītiem, sautētiem vai svaigiem dārzeņiem, ja tie ir palikuši pāri no iepriekšējām maltītes. Tos sagriež sīkās strēmelītēs. Ātram pildījumam var izmantot rīvētu burkānu vai ķirbi. Smalki sagriež sīpolu. Uzsilda pannu, ieziež ar eļļu un 1-2 min. sautē dārzeņus, iepilda pankūkās.
Porcijas: 4-6
Laiks 15-20 min.
| | Add to Memories | Tell A Friend