mapats - Žāvēju vistu, ar domu par Nākotnes girosu [entries|archive|friends|userinfo]
mapats

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Žāvēju vistu, ar domu par Nākotnes girosu [12. Nov 2010|23:59]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Mūzika |Kaimiņi - Atceries tolaik]

Mans izmēģinātais variants.

Vistas kājas(8gab.) un šķiņķi(4 gab.) no ķekavas veikala ar traki biezu ādu.
50gr. etiķa izstrādājuma 9%, 10 sadrupināti melnie pipari, sāls ~divas ēd.karotes, ķiploki 4 vidējas daiviņas, sasmalcināts. Saliek vistu bļodā, uzber garšvielas, ierīvē, uzlej etiķi, uzlej siltu ūdeni tik lai visu nosedz. Marinē 10 stundas. Sanāca žāvēta vista ar alkšņu garšu. Nākošreiz garšvielas likšu vairāk un marinēšu ilgāk, varbūt arī vistas daļas pirkšu citur.



Sagatavošanas izejas materiāls:

Grieķu karbonāde
Vistas kājas (stilbs ar gurnu),karri,baziliks,ķiploki,citronpipari,sāls, cukurs,citrons,olas,milti
Produktus ņem nepieciešamā daudzumā,garšvielu koncentrācija katar paša gaumē.gaļai izgriež kaulus,nedaudz izdauza ar gaļas āmuriņu kā paras tas karbonādes, no garšvielām un citronu sulas pagatavo marinādi,iemarinētās karbonādes var tūdaļ arī cept parastā kārtībā panējot olā un miltos bet obligāti ar labu olīveļļu.

Vistu spārniņi/2 pers.
14 vistu spārniņi, tomātu mērce, krievu sinepes, sojas mērce.
Glāzē sajauc vienādās daļās: 1/3 tomātu mērces, 1/3 sinepju, 1/3 sojas mērces. Saliek bļodā v/spārnus, aplej ar iegūto mērci, apmaisa. Izklāj cepešpannu ar folliju, izliek vienmērīgi v/spaarnus, aplej ar mērces atlikumu. Cep uz mērenas uguns 30-40 min.

Vistu šašliks citrona sulā
Vistu šķiņķiši- 3 kg; Citroni- 2-3 gb.; Sīpoli- 1 kg; Garšvielas šašlikiem- 1-2 paciņas.
Vistas šķiņķišus sagriež nelielos gabalinjos un liek kārtās katlā - kārta vista- tad sīpolu šķēlītes,garšvielas un citronsula. Pēc tam visu ņem un ar rokām samaisa. Tad to visu noliek iestāvēties un pēc 2 stundām var cept!

Bila īpašais vistas filejas šašliks
Vistas fileja , Worcesteras mērce(obligāti), Sojas mērce, Galda etiķis, Garšvielas vistas gaļai pēc izvēles, Asumam tobasco vai tmldz. Nedaudz timiana un majorana Polietilēna maisiņš,kur marinēsiet vistu
Ņemam vistas fileju un griežam vienādos, palielos gabalos, to sametam maisiņā, pieliekam garšvielas uz "aci", piemeeram 1kg filejai, vesela paciņa minēto garšvielu, dažas ēdamkarotes 3-4 Worchesteras mērci (var iztikt ar citronu vai vēl ļaunāk-citronskābi), pielej etiķi! Ar etiķi prātīgi, labāk mazāk, nekā par daudz .Nu un sojas mērci tikai tā- krāsai un smaržai.Ja nav žēl var piešaut kādu karoti medus. Tad pieberam pa naža galam timiāna un majorāna vai oregano, un droši maisam galu ciet.
Tagad galvenais, maigi lai nepaarplēstu kulīti, mēģinam to visu samaisīt un saspaidīt, to daram regulāri ik pa ~15-30 min, jau pēc 1h var droši grilēt vai cept uz pannas.

Jāņogās un citronos marinēta vistas gaļa
Vista, SantaMarija garšvielas šašlikam, citroni un/vai jāņogas, sīpoli, vegeta.
Sadala vistu nelielos gabaliņos, liek traukā, pievieno ripiņās sagrieztus sīpolus, garšvielas (uz 1 vistu jāņem 1 paciņa), pievieno nomizotu un sagrieztu gabaliņos citronu, ja pievieno jāņogas, tad tās pirms pievienošanas samīca ar stampu. Pēc tam visu kārtīgi ar rokām samaisa un saspaida. Droši var pagaršot marinādi, kas uz rokām, ja garša apmierina, (patīkami skāba un sāļa) tad liek slogu. Pēc 1 stundas droši var cept, bet ja cepsi otrā dienā - garša fantastiska!

Šašliks - Vista majonēzē
Vistas gaļa (fileja vai šķiņķīši) Dilles, ķiploki, majonēze (pēc izvēles),gatavo bez sāls!!!
Ņem trauku (spaini)kuraa saliek vistas gaļu, ieber smalki spiestu (rīvētu) ķiploku, smalki kapātas dilles. Centīgi to visu maisam un mīcam (vēlams to darīt vīriešiem), kamēr pilna mute siekalu, bet tas jāizdara kārtīgi. Saliek gatavo maisijumu traukā un pārlej ar majonēzi, līdz gaļa pilnībā tiek nosegta. Samaisam un liekam gatavoties 12 stundas. Slogot nevajag!
Tad cep uz oglēm, pannā, izmantojot iesmus, restes... kā vēlās un pēc gadalaika!

Grilēti vistas spārniņi
1, 5 kg vistas spārniņu 2 lieli sīpoli 2-3 daiviņas ķiploku 2 vidēja lieluma citroni 1 buntīte diļļu
sāls, karijs- pēc garšas
Spārniņa galu(3. daļu) atdala, var izmantot, vārot buljonu. Iegūtos pusspārniņus sadursta, liek bļodā, ierīvē ar sāli, pievieno kariju. Nomizotos sīpolus un ķiplokus sagriež, pievieno spārniņiem, samaisa. Izspiež citronu sulu, pārlej pāri, visu rūpīgi samaisot(iemīcot). Pievieno dilles, samaisa, tad noliek ledusskapī. Cep uz grila pēc 2-3 stundām.

Vesela vista, bez liekām taukvielām
Vesela vista (iztīrīta) Sīpoli 1-2 Ķiploks 1 Sarkanie pipari 5-6 vārāmā Sāls 3-4 ēdamk. Tomātu mērce 300-400 gr. Universālās garšvielas 3-4 ēdamk. Vīriešu zapte 1-2 tējkarotes Rupjais sāls 300 g
Sīpolus nomizu un ļoti sīki sagriež. Ķiploku - tāpat. Sarkanos piparus samaļ. Paņem bļodiņu un tur ieliek tomātu mērci, univ. garšv., sarkanos pip., sāli kā arī vīriešu zapti. Visu kārtīgi sajauc. paņem masu kas ir bļodiņā un ar to kārtīgi iesmērē vistu, no visām pusēm. Paņem sīpolus un ķiplokus un izdara tā pat. Ieliek vistu lielākā bļodā ( vai katlā) un uzliek vāku virsū. Atstāj uz apmēram 12h ievilkties.
Ik pa laikam apsmērē atkal ar to pašu masu Kad 12h pagājušas paņem tuķš 0,5 lielu alus pudeli, notīra etiķeti, ielej ūdeni un uzsēdina viršu vistu. Uz pannas uzber rupjo sāli. Sālī izveido iedobi un tur ieliek pudeli. Cep apmēram 50min 200 grādu temperatūrā.

Žāvēti vistas šķinķīši
: sāls, cukurs, melnie pipari, etiķis, ūdens- tas pamata marinādei. Var likt ķiplokus, sīpolus, koriandru, ķimenes, medu, utt.Marinēju diennakti. Marināde garšā pastipra.Žāvētavu sakarsējam karstu un kūpinam 2-3 stundas .Kurinam ar sausu un zaļu alksni.parasti apvienojam gaļas un vistu žāvēšanu, gaļu liekam jau vēsos dūmos un turpinam kūpināt kamēr gaļa gatava - apm. 7-8 st.

Marinēta vista 1
Sojas mērce gaišā, citrona sula, medus, ķimenes, koriandra sēklas, karija pulveris, saspiests vai sasmalcināts ķiploks. Ar šo masu apziež vsitu, liek uz nakti marinēties, nākamajā dienā cep:)

Marinēta vista 2
ieberžu ar sāli , drusciņ cukuru, melnajiem,rupji maltajiem pipariem,paņemu tīru citronu ,uzžmaugu vistiņai sulu, atlikušo citronu sagriežu ripiņās un vēl salieku vistiņai pa virsu, ielieku plastmasas maisiņā un pa nakti ledusskapī.

Marinēta vista 3
Notīrītas vistas gabalus, vai vistu ieberz ar sāls, piparu un saspiestu ķiploku maisījumu, papildini ar citrona ripām, noslogo un nakti paturi vēsumā!

(C)labākie LV kulinārijas forumi.
Linkir doma