Hasta la victoria siempre - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
Māte revolūcija, ka tavu māti

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

arhīviem Aug. 16th, 2007|03:23 pm
buks
'Wikipedia' lapas nevēlamas informācijas slēpšanai rediģē lieli uzņēmumi un valstu institūcijas - www.DELFI.lv, 16. augusts 2007 14:04

Interneta resurss, kas, kā apgalvo tā veidotāji, spēj norādīt organizācijas, kas veikušas izmaiņas interneta enciklopēdijas "Wikipedia" lapās, reģistrējis, ka, piemēram, labojumus lapā par Irānas prezidentu veikuši arī ASV Centrālās Izlūkošanas pārvaldes darbinieki, raksta BBC.
Tāpat reģistrēts, ka no Vatikāna datoriem veiktas izmaiņas lapā par Īrijas republikāņu partijas "Sinn Fein" vadītāju Džeriju Adamsu, izdzēšot interneta adreses uz rakstiem, kuros norādīts, ka Adamsa pirkstu nospiedumi tika atrasti izmeklēšanas laikā lietā par dubultu slepkavību 1971.gadā.
Reklāma
Interneta resursa autori ir ASV zinātnieki, un viņu izveidotais rīks reģistrējis 5,3 miljonus izmaiņu un to veicēju datoru IP adreses. Lielākā daļa izmaiņu ir drukas kļūdu vai faktu kļūdu labojumi, tomēr dažos gadījumos izdzēsts potenciāli bīstams materiāls.
Interneta resurss arī norāda, ka no ASV Demokrātiskās partijas biroja datoriem veiktas izmaiņas rakstā par galēji labējā spārna sarunu šova vadītāju Rašu Limbovu. Pēc izmaiņām lapā parādījušies apgalvojumi, ka viņa vadītie šovi ir rasistiski un idiotiski. Partijas pārstāvji neatzīst savu vainu un norāda, ka tāda pati IP adrese ir arī Demokrātiskajai Kongresa kampaņas komitejai, kuras birojs atrodas tajā pašā ēkā.
Savu reputāciju enciklopēdijā centušās uzlabot arī vairākas kompānijas. Piemēram, "Diebold", kas piedāvā elektroniskās balsošanas iekārtas ASV valdībai, no sava datora bija veikusi izmaiņas informācijā par kompānijas izpilddirektoru Valdenu Odellu, kurš rakstā bija nodēvēts par vienu no aktīvākajiem finansējuma vācējiem Džordžam Bušam. Vēlāk tika dzēsta arī informācija un interneta adreses uz lapām par nelikumībām 2000.gada vēlēšanās, taču šī informācija tikusi atjaunota.
Kompānija "Microsoft" ir piedāvājusi naudu ekspertiem, kuru uzdevums ir pārbaudīt ierakstus un ieviest korekcijas atsauksmēs par kompāniju un tās produktiem. No ASV Kongresa datoriem veikta informācijas dzēšana un labošana lapās par politiķiem.

http://www.delfi.lv/news/world/other/article.php?id=18718208
link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: