(bez virsraksta) @ 12:02
str:
Vērtīgās pavasara lietas
Nātres
Jaunās nātres visvērtīgākās ir tad, kad vēl nav ziedējušas. No mazajām lapiņām ieteicams izspiest sulu, jo tā ir ideāls vitamīnu avots un lieliski veicina vielmaiņu. Garša tādam brūvējumam gan nav tā izcilākā, taču veselības labad to ir vērts paciest. Par laimi, nātru sulu nemaz nevar vienā reizē par daudz iedzert, un vēlamā deva ir pa vienai tējkarotei trīsreiz dienā.
Ēšanai izmanto gan lielo, gan mazo nātru lapiņas, ko pašaizsardzības nolūkos vajadzētu plūkt nevis ar kailām rokām, bet gan ar cimdiem. Nātres zaudē asumu sešdesmit grādu karstumā, tādēļ pirms griešanas salātos tās ieteicams applaucēt karstā ūdenī.
Jaunās nātru lapiņas lieto zupās, sautējumos, salātos un pievieno omlešu pildījumiem.
Salātu varianti:
nātru lapas, vārītas olas, krējums;
nātru lapas, biezpiens, ķiploki, eļļa;
nātru lapas, salātu lapas, redīsi, krējums.
Skābenes
Arī skābenes visgaršīgākās ir agrā pavasarī, kad lapiņas ir tik tikko izlīdušas no zemes. Tad tām piemīt arī visspēcīgākās enerģētiskās un ārstnieciskās īpašības. Skābeņu zupa pati par sevi jau ir vērtība (it sevišķi, ja tai pievieno arī nātru lapiņas), tomēr visveselīgākās ir svaigas skābenes, ko pievieno sviestam vai salātiem.
Salātu varianti:
skābenes, vārītas olas, dilles, lociņi, krējums;
skābenes, pieneņu lapiņas, nātres, lociņi, eļļa;
skābenes, dilles, redīsi, vārītas olas, jogurts.
Pienenes
Pie mums pienenes joprojām ir nezāļu statusā, bet daudzviet Rietumeiropā tās audzē speciālās plantācijās, jo ir pierādījies, ka pienenes ir īsts mundruma un dzīvesprieka avots. No ziediem gatavots medus gan ir diezgan iecienīts arī tepat Latvijā, taču tikpat labi ir izmantojamas arī mazās jaunās lapiņas. Lai likvidētu rūgto piegaršu, pieneņu lapiņas uz brīdi iemērc siltā ūdenī.
Salātu varianti:
pieneņu lapas, lociņi, krējums;
pieneņu lapas, rieksti, eļļa;
pieneņu lapas, salātu lapas, lociņi, redīsi, krējums.
Vērtīgās pavasara lietas
Nātres
Jaunās nātres visvērtīgākās ir tad, kad vēl nav ziedējušas. No mazajām lapiņām ieteicams izspiest sulu, jo tā ir ideāls vitamīnu avots un lieliski veicina vielmaiņu. Garša tādam brūvējumam gan nav tā izcilākā, taču veselības labad to ir vērts paciest. Par laimi, nātru sulu nemaz nevar vienā reizē par daudz iedzert, un vēlamā deva ir pa vienai tējkarotei trīsreiz dienā.
Ēšanai izmanto gan lielo, gan mazo nātru lapiņas, ko pašaizsardzības nolūkos vajadzētu plūkt nevis ar kailām rokām, bet gan ar cimdiem. Nātres zaudē asumu sešdesmit grādu karstumā, tādēļ pirms griešanas salātos tās ieteicams applaucēt karstā ūdenī.
Jaunās nātru lapiņas lieto zupās, sautējumos, salātos un pievieno omlešu pildījumiem.
Salātu varianti:
nātru lapas, vārītas olas, krējums;
nātru lapas, biezpiens, ķiploki, eļļa;
nātru lapas, salātu lapas, redīsi, krējums.
Skābenes
Arī skābenes visgaršīgākās ir agrā pavasarī, kad lapiņas ir tik tikko izlīdušas no zemes. Tad tām piemīt arī visspēcīgākās enerģētiskās un ārstnieciskās īpašības. Skābeņu zupa pati par sevi jau ir vērtība (it sevišķi, ja tai pievieno arī nātru lapiņas), tomēr visveselīgākās ir svaigas skābenes, ko pievieno sviestam vai salātiem.
Salātu varianti:
skābenes, vārītas olas, dilles, lociņi, krējums;
skābenes, pieneņu lapiņas, nātres, lociņi, eļļa;
skābenes, dilles, redīsi, vārītas olas, jogurts.
Pienenes
Pie mums pienenes joprojām ir nezāļu statusā, bet daudzviet Rietumeiropā tās audzē speciālās plantācijās, jo ir pierādījies, ka pienenes ir īsts mundruma un dzīvesprieka avots. No ziediem gatavots medus gan ir diezgan iecienīts arī tepat Latvijā, taču tikpat labi ir izmantojamas arī mazās jaunās lapiņas. Lai likvidētu rūgto piegaršu, pieneņu lapiņas uz brīdi iemērc siltā ūdenī.
Salātu varianti:
pieneņu lapas, lociņi, krējums;
pieneņu lapas, rieksti, eļļa;
pieneņu lapas, salātu lapas, lociņi, redīsi, krējums.
| | Add to Memories | Tell A Friend