Kaut arī pankūkas garšīgas

Tu to vari:)


26. Marts 2007

(bez virsraksta) @ 12:02

[info]str:
Vērtīgās pavasara lietas

Nātres

Jaunās nātres visvērtīgākās ir tad, kad vēl nav ziedējušas. No mazajām lapiņām ieteicams izspiest sulu, jo tā ir ideāls vitamīnu avots un lieliski veicina vielmaiņu. Garša tādam brūvējumam gan nav tā izcilākā, taču veselības labad to ir vērts paciest. Par laimi, nātru sulu nemaz nevar vienā reizē par daudz iedzert, un vēlamā deva ir pa vienai tējkarotei trīsreiz dienā.

Ēšanai izmanto gan lielo, gan mazo nātru lapiņas, ko pašaizsardzības nolūkos vajadzētu plūkt nevis ar kailām rokām, bet gan ar cimdiem. Nātres zaudē asumu sešdesmit grādu karstumā, tādēļ pirms griešanas salātos tās ieteicams applaucēt karstā ūdenī.

Jaunās nātru lapiņas lieto zupās, sautējumos, salātos un pievieno omlešu pildījumiem.

Salātu varianti:


nātru lapas, vārītas olas, krējums;
nātru lapas, biezpiens, ķiploki, eļļa;
nātru lapas, salātu lapas, redīsi, krējums.
Skābenes

Arī skābenes visgaršīgākās ir agrā pavasarī, kad lapiņas ir tik tikko izlīdušas no zemes. Tad tām piemīt arī visspēcīgākās enerģētiskās un ārstnieciskās īpašības. Skābeņu zupa pati par sevi jau ir vērtība (it sevišķi, ja tai pievieno arī nātru lapiņas), tomēr visveselīgākās ir svaigas skābenes, ko pievieno sviestam vai salātiem.

Salātu varianti:


skābenes, vārītas olas, dilles, lociņi, krējums;
skābenes, pieneņu lapiņas, nātres, lociņi, eļļa;
skābenes, dilles, redīsi, vārītas olas, jogurts.
Pienenes

Pie mums pienenes joprojām ir nezāļu statusā, bet daudzviet Rietumeiropā tās audzē speciālās plantācijās, jo ir pierādījies, ka pienenes ir īsts mundruma un dzīvesprieka avots. No ziediem gatavots medus gan ir diezgan iecienīts arī tepat Latvijā, taču tikpat labi ir izmantojamas arī mazās jaunās lapiņas. Lai likvidētu rūgto piegaršu, pieneņu lapiņas uz brīdi iemērc siltā ūdenī.

Salātu varianti:


pieneņu lapas, lociņi, krējums;
pieneņu lapas, rieksti, eļļa;
pieneņu lapas, salātu lapas, lociņi, redīsi, krējums.
 

Comments

 
From:[info]mikstmiesis
Date: 26. Marts 2007 - 12:20
(Link)
sakārdināji... gribu... bet man te tuvumā nekā nav. pareizāk sakot, viss ir, bet komplektā ar smagajiem metāliem un vēl visu citu, ko es neriskēšu sev iebarot...

jāsaņemas un jābrauc prom no Rīgas.
[User Picture Icon]
From:[info]str
Date: 26. Marts 2007 - 12:26
(Link)
jābrauc gan:)

[ pieneņu lapas ar riekstiem- intresanta kombinācija
From:[info]mikstmiesis
Date: 26. Marts 2007 - 12:35
(Link)
ar riekstiem neesmu mēģinājis, bet ar gārsu un salātiem kopā gan ir baigi labi... nāks tuvāk vasara un salātus varēs ar virzu jaukt kopā. mhm...

bet man tagad ir sakārojusies piena zupa ar nātrēm...
[User Picture Icon]
From:[info]str
Date: 26. Marts 2007 - 12:41
(Link)
oho- šito es nemaz nezinu- pastāsti:)
From:[info]mikstmiesis
Date: 26. Marts 2007 - 14:14
(Link)
izskatās, ka recepte man ir Liepājā pie vecākiem, bet būtībā nekā daudz tur nebija. karpelīši, kāpostiņš (mani vecāki vēl lika klāt sīpolus, burkānus un grūbas, kas man negaršo), bet es mēdzu pielikt klāt pupiņas, piens un nātres. tas ir tas, ko atceros no galvas.

Kaut arī pankūkas garšīgas

Tu to vari:)